НОВИНИ

Съдът пусна Васил Божков под домашен арест, ще го следи с електронна гривна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:08, 05.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Васил Божков ще бъде под домашен арест с електронна гривна. Решението на Апелативния съд в София е окончателно. На бизнесмена е определена и още една мярка за неотклонение - тя е парична гаранция в размер от 1,5 млн. лева по делото за незаконния трафик и държане на културно-исторически ценности и пране на пари. Прокуратурата засега се отказа да иска "задържане под стража" по делото за поръчителство на убийства, изнасилвания и изнудвания.

Защо се върна Васил Божков?

На 26 август Градският съд постанови „задържане под стража“ за хазартния бос, който ден по-рано се върна в България. Мярката е по едното дело срещу Божков – за данъчни престъпления, свързани с хазартния му бизнес.

Снимки: Десислава Кулелиева

Васил Божков влезе в съдебната зала под звука на бурни аплодисменти от негови привърженици. Пред съда се възползва само от правото си на последна дума и поиска по-лека мярка, защото "На 67 години не е лесно в ареста".

Васил Божков и семейството му са поставени под охрана

Защитата му отново настоя, че ако е на свобода, няма опасност да се укрие, защото сам и по собствена воля се е върнал от Дубай в София. Прокуратурата контрира, че в компютъра на бизнесмена са намерени над 5800 електронни писма с негови съдружници, предимно санкционирани от ЕС руснаци, в бизнес в страни от Близкия Изток, Азия и дори Африка, където Васил Божков спокойно може да се укрие. Имал казино дори в Кения, където също бил съдружник с руски гражданин.

"Според неговите думи, това са пълни глупости. Някой ден всичко ще ви стане ясно. За тези имоти, за тези фирми, за тези неща, някъде е получавана информация. Някои са закривани преди 20 години, други преди 15 години", каза адвокатът му Георги Гатев.

В 242 тома доказателства обаче, съдът намери достатъчно аргументи, за да приеме, че има обоснавано предположение Васил Божков да е организирал плащането на по-малки от законоустановените такси за хазартните игри, организирани от неговите дружества. Като за целта е подкупвал бивши председатели и служители на Комисията по хазарта. Също така, според съда, макар и намаляла, опасността Божков да се укрие е реална.

"Всички бяхте в съдебна зала. Съдът постанови своя акт. Актът на съда е "домашен арест", окончателен. Влиза в сила и същия тследва да бъде изпълнен още днес, след получаването му в органите на ГД "Охрана" и ГДИН", каза Ангел Кънев, прокурор в СГП.

Още преди съдът да вземе своето решение по това дело, от прокуратурата внесоха искане за задържането на Васил Божков по разследването за поръчителството на няколко убийства, изнасилвания и изнудвания. А в съдебната зала стана ясно, че от вчера Божков е с повдигнати обвинения и по делото за културно-историческото наследство и пране на пари. По него му е наложена гаранция в размер на милион и половина лева.

- Предположихме, че ще ползват второто за резерва?

Георги Гатев, адвокат на Васил Божков: Правилно разсъждавате. Аз мисля, че това дело, където за паричната гаранция вчера му взеха трябваше да бъде гледано, дори някой от вас в медиите подхвърлиха тази идея, че се изчаква да мине това дело, за да се внесат исканията по другите дела.

Прокуратурата оттегли искането за задържане на бизнесмена по делото за криминалните престъпления. А адвокатът ще обжалва размера на гаранцията.

"Ако бяхте видели тома с обезпеченията, наложени от КПКОНПИ за какви имоти става въпрос и за какви сметки. Навсякъде той е блокиран, малко трудно ще бъде в конкретния момент да се внесе тази сума", посочи адв. Георги Гатев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Бургас: Има къщи и хотели с откъснат достъп, хората да запазят спокойствие
Областният управител на Бургас: Има къщи и хотели с откъснат достъп, хората да запазят спокойствие
България с първа квота за Париж 2024 в кану-каяка
България с първа квота за Париж 2024 в кану-каяка