НОВИНИ

11 станаха жертвите на потопа в Гърция, продължава спасяването на блокирани хора

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 09.09.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Ураганът Даниел засегна България само за няколко часа, но вилнее в Гърция вече няколко дни. Там потвърдените смъртни случаи са 11.

Официално не е ясна съдбата на шестима, но много хора остават блокирани. Те не са изчезнали, а хванати в капан, посочи правителствен говорител. Това обяснение обаче не успокоява стотици демонстранти и депутати от опозицията, които протестираха пред парламента в Атина с искане да бъдат открити хората в неизвестност. От три дни български, сръбски и германски туристи помагат на доброволците в Пилио, съобщава БНР.

Хеликоптери се включиха в спасителните акции след наводненията в Гърция

Спасителни екипи продължават да прибират с гумени лодки хора от покривите на напълно потопени къщи, а булдозери днес успяха да достигнат до най-засегнатите населени места. Паламас остава под вода, тревожна остава и обстановката край Лариса на няколко километра на изток. Река Пиниос там излезе от коритото си и водата в предградията на Лариса достигна дълбочина 2,5 метра.

"Сам съм с две жени на легло - майка ми и леля ми. Пренесохме ги с кану и на ръце до един пикап. Нямаше къде да ги сложа снощи и ги настаних в моя магазин за алкохол. Махнах бутилките и ги настаних на рафтовете. И двете жени са на 85 години и с 90% инвалидност", каза Демостенис Циапас - жител на Паламас.

Какво породи пороите на циклона Даниел

Волос е без питейна вода след като стихията разруши местната помпена станция и голяма част от водопреносната система. Вече са регистрирани случаи на гастроентерит. В национален мащаб досега са евакуирани повече от 2850 бедстващи, съобщи правителството. В Тесалия хората са извозвани по въздух от покривите на сградите. Мнозина обаче още очакват помощта.

Заради наводненията властите днес затвориха магистралата Атина - Солун. Бурята, потопила под вода Централна Гърция, е най-силната от началото на наблюденията през 1930 година, посочва Ройтерс. Потопът беше предшестван от унищожителни горски пожари с поне 26 жертви, а това лято беше на най-горещото в страната от началото на измерванията.

Заради глобалното затопляне земната атмосфера съдържа повече водна пара- приблизително 7% за всеки допълнителен градус. В комбинация с други фактори като урбанизацията, това увеличава рисковете от катастрофални наводнения. През последните седмици наводнения имаше в Скандинавия, Югоизточна Европа и Хонконг. Индия пък преживя най-сухия август от началото на измерванията преди повече от век.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова ще играе за титлата на турнира по тенис в Сен-Пале сюр Мер
Гергана Топалова ще играе за титлата на турнира по тенис в Сен-Пале сюр Мер
Ксения Момчилова с исторически медал за България в гимнастическия паркур
Ксения Момчилова с исторически медал за България в гимнастическия паркур