НОВИНИ

България е домакин на Световния конгрес по психотелесна терапия

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 10.09.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Едно събитие поставя нас българите сред първите в света - в Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитадела на знанието у нас, започна световен конгрес по психотелесна терапия на тема: "Идентичността във времена на промени: конструкция, деконструкция, реконструкция".

Открай време хората по нашата земя казват: "Здрав дух, здраво тяло", и то в период на пренастройване на енергийните потоци във Вселената и динамични промени на Земята. Конгресът привлече стотици психотерапевти от всички континенти.

И неслучайно церемонията по откриване в нашата Алма матер започва с тъпани, гайди и фолклор. Защото народната медицина по всички точки на света никога не е делила душата от тялото. И психотелесната терапия съчетава всички земни тайнства на народната медицина от древността до днес с последните открития на съвременната медицина. Ние сме членове на Европейската асоциация от 2012 година. У нас се обучават психотерапевти на световно ниво.

България е представена от знакови наши учени, водени от проф. Румяна Ценкова от университета в Кобе, Япония, където тя е от 33 години, но е и почетен гражданин на родния Русе, носител на световната награда за близка инфрачервена спектроскопия за 2006 година, създател на новата наука аквафотомика - за това как водата и светлината си взаимодействат и как емоциите се отразяват на водата в тялото ни.

"Познавайки водата, ние можем да опознаем и обществото. И обратното - познавайки обществото, можем да научим повече и за водата. И това е органичната връзка между двете, огромна система", казва проф. Румяна Ценкова.

За някои от представените изследвания се съобщава за пръв път в София. Лекции, кръгли маси, шест дискусионни панела и уъркшопи вървят успоредно в 18 зали на университета.

"Много расте броят на хората, които искат да учат такъв тип психотерапия, да ходят на терапия и в крайна сметка да опознават себе си, защото това е може би най-ценното нещо в бъдещето ни - себепознанието", казва Мадлен Алгафари, психотелесен терапевт, председател на конгреса.

За връзката на тялото и идентичността, културните различия, войните в самите нас и извън нас, бъдещото ни - толкова мъдрост, осъзнатост, здраве и споделеност на едно място.

Репортаж: Даниела Кънева, Михаил Врабчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Янков пред БНТ: Няма какво да губим
Доминик Янков пред БНТ: Няма какво да губим
След потопа: Очакват се пробите за питейната вода, все още е опасно къпането в морето
След потопа: Очакват се пробите за питейната вода, все още е опасно къпането в морето