НОВИНИ

Нападение с дронове срещу Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:09, 01.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Русия и Украйна си размениха удари в малките часове на нощта. Атака с дронове за втори път в рамките на 3 дни срещу една и съща сграда в Москва. Няма пострадали.

Не спират и руските удари - тази нощ на прицел беше вторият по големина украински град Харков. За изминалото денонощие обстрелвани бяха още няколко града, включително родният на президента Зеленски Кривой Рог.

Малко след полунощ в бизнес района "Москва сити" се чува експлозия. Според руските власти столицата е била атакувана с три украински дрона. Един от тях се врязва в същия небостъргач, който в събота вечерта беше ударен.

"Събудих се от много силен шум, прозвуча като експлозия. Първоначално си помислих, че сънувам или ми се причува заради станалото в събота. Всички казваха, че не е възможно да ударят на едно и също място два пъти. Но ето, че стана. Не знам какво ще правя, може би трябва да се изнеса", каза Анастасия Берзенева, жителка на поразената сграда.

"Беше си обикновена нощ, когато изведнъж се чу силен гръм. Не се усети паника, просто всички излязохме навън. Не се страхуваме, а и не би трябвало. Веднага дойдоха линейки, но, слава богу, нямаше ранени", каза Аркадий Метлер, жител на поразената сграда.

Нанесени са материални щети на 21-ия етаж. Няма пострадали хора. Другите два дрона са били унищожени още във въздуха, уточняват от руското министерство на отбраната. Заради нападението временно московското летище "Внуково" беше затворено.

Русия твърди и че два нейни патрулни кораба са били атакувани неуспешно на 340 км. югозападно от Севастопол.
В неделя вечер украинският президент Зеленски заяви, че войната следва своя естествен ход и очаквано - постепенно се пренася на територията на Русия. Днес Киев не коментира поредната атака срещу Москва.

Mасиран руски обстрел за изминалото денонощие - родният град на Володимир Зеленски - Кривий Рог за пореден път попадна под прицела.

Ранените са над 60, загиват шестима души, сред които 10-годишно момиченце.

"Тя е била просто дете, малко момиченце. Името ѝ е Дария. Тя беше само на 10 години. С нея загива и майка ѝ - Наталия. Това е едно обикновено семейство, в един обикновен град, чиито живот е разрушен от руските убийци", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Блокът, в който живеели майката и дъщерята, е почти напълно разрушен. Ракетата унищожава всичко от трети до осми етаж. В спасителните операции участват над 350 души.

Снимки: БТА

"Трябва да бъдем единни. Трябва значително да затегнем санкциите срещу терористите. Да ограничим каналите за доставка на части за производство на оръжия за Русия. И най-вече - трябва да имаме ясен и категоричен отговор - да осигурим на Украйна необходимите съвременни оръжия, включително такива с далечен обсег", каза Володимир Зеленски.

Удари имаше и в Харков - втория по големина град в Украйна. Мишените - центърът на града и училище. Харковските власти подчертават, че двата обекта не са военни, в тях не е имало и членове на украинската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови атаки в Харков, увеличава се броят на жертвите в Кривий рог
Нови атаки в Харков, увеличава се броят на жертвите в Кривий рог
Нов протест в Цалапица заради убийството на 24-годишния Димитър
Нов протест в Цалапица заради убийството на 24-годишния Димитър