НОВИНИ

Швеция и Дания обмислят мерки срещу протестите, на които се гори Корана

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:02, 31.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Трябва ли да се наложи забрана за горенето на Корана по време на протести, свобода на изразяване ли е това или акт на омраза - този дебат доминира през последните дни обществата в Дания и Швеция.

През уикенда серия от протести с изгаряне на свещената книга на мюсюлманите предизвикаха дипломатическо напрежение. Посланиците на двете скандинавски държави бяха привикани в редица мюсюлмански държави, а днес външните министри на страните от Организацията за ислямско сътрудничество се събраха на извънредна виртуална среща.

5 Корана бяха изгорени вчера пред посолства в датската столица Копенхаген, днес са обявени протести за изгарянето на още 7 свещени книги за мюсюлманите в Дания. В Швеция, също днес, беше запален Корана пред парламента в Стокхолм. Протестните прояви започнаха по идея на датски крайнодесен активист, но са копирани и от други организации в двете държави. В Швеция беше изгорена и Тората. Акциите предизвикаха вълна от протести в ислямски свят.

По искане на Саудитска Арабия външните министри на Организацията за ислямско сътрудничество се събраха на извънредна среща и осъдиха поругаването на Корана.

"Важно е свободата на изразяване да води до мирно съвместно съществуване, а не да насажда омраза и насилие и сблъсък между цивилизациите", каза принц Фейсал бин Фархан ал Сауд - министър на външните работи Саудитска Арабия.

Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че ситуацията е опасна и са необходими мерки. Управляващите в Дания събраха днес на среща представители по външните въпроси на всички партии и обясниха намерението си за законодателна забрана за горене на свещени текстове.

"В тази страна има свобода на словото и аз се възползвам от нея в този момент. Ако искаме да защитаваме интересите на Дания в този свят трябва да се разграничим от това, което видяхме. То не е в интерес на сигурността на датския народ. Има относително висока терористична заплаха в Дания и това със сигурност не помага за премахването ѝ", каза Ларс Льоке Расмусен - министър на външните работи на Дания.

За крайнодесните и консервативни партии налагането на забрана за изгаряне на свещени текстове е знак, че насилието и заплахите дават резултат.

"Ако имахме тези забрани, когато Мартин Лутер е критикувал Католическата църква, нямаше да я има Реформацията. А днес той е герой, точно като Микеланджело и всички останали, които са се изправили срещу религията", каза Размъс Палудан - лидер на партия "Страм курс".

"Ако направим това, първо ще ни отхапят малкия пръст, а после и цялата ръка", каза Сузи Йесен - представител по външни въпроси на партия Датски демократи.

Швеция вече нареди на 15 правителствени агенции да засилят мерките за превенция срещу тероризма. Протестите с изгаряне на Корана в Стокхолм бяха остро критикувани и от Турция, която месеци наред блокираше присъединяването на Швеция към НАТО. Сега се очаква ратификация в турския парламент през есента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари Сен Жермен ще трябва да плати на Мбапе 40 милиона евро като бонус за лоялност
Пари Сен Жермен ще трябва да плати на Мбапе 40 милиона евро като бонус за лоялност
Няма да има гостуващи фенове на мача Левски – Шкупи в Лигата на конференциите
Няма да има гостуващи фенове на мача Левски – Шкупи в Лигата на конференциите