НОВИНИ

Тагарев: Не е обсъждано поставяне на армията в повишена готовност заради руското учение в Черно море

Николай Минков
от Николай Минков
19:07, 31.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Не е обсъждан въпроса за поставяне на нашата армията в повишена готовност заради руското учение в Черно море, което обхваща и част от изключителната икономическа зона на България. Това каза военният министър Тодор Тагарев. Той повдигна и въпроса за липсата на кадри. Президентът Румен Радев призова за аварийни мерки за привличане на хора.

Военният министър Тодор Тагарев обясни какви цели преследва Кремъл c руското учение в Черно море, обхващащо и Българската икономическа зона:

"Тази зона руските кораби блокират нормалния трафик и навигацията в Черно море и нормалния трафик на зърно от Украйна към Африка."

Ситуацията е обсъдена от Североатлантическия съвет, съобщи още Тагарев.

"Всички наши съюзници са наясно с проблема, който създават тези руски действия в Черно море. Имат готовност да ни помогнат. Вече стана ясно че са готови да инвестират в разузнавателни полети било то пилотируеми или безпилотни летателни апарати, за да сме наясно с обстановката и когато е необходимо ще бъдат взети нужните решения", каза още Тодор Тагарев - министър на отбраната.

Огромният проблем пред армията е кадровият, заяви президентът Румен Радев пред випусниците на военната академия:

"Необходими са аварийни мерки за привличане на хора с качества, за тяхното задържане, с адекватни социални програми, за създаване на условия за тяхната пълноценна подготовка, така че да могат да разгърнат своя потенциал."

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че усилията са насочени към запълване на незаетите бройки не само чрез увеличаване на социалния пакет:

"Винаги разглеждам нещата паралелно - модернизация, повишаване на доходите и статус. Само тогава можем да направим службата адекватна."

Адмирал Ефтимов обясни, че край Ямбол ще бъде изградена военна база за многонационалната бойна група, със съответната инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Стара Загора поиска хора с криминални прояви да не работят като охранители
Кметът на Стара Загора поиска хора с криминални прояви да не работят като охранители
Николай Иванов: Този медал ни дава възможност да продължим напред
Николай Иванов: Този медал ни дава възможност да продължим напред