НОВИНИ

Нападателят на 18-годишното момиче остава в ареста - съдът не пусна журналисти на гледането на мярката

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:23, 31.07.2023 (обновена)
6685
Чете се за: 09:00 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът в Стара Загора остави в ареста охранителят Георги Николаев. Мъжът малтретира и наряза с макетен нож 18- годишно момиче. Николаев, обаче остава в ареста не заради бруталното си деяние, а заради заплахите за убийство , които отправил към момичето.

Безпрецедентно районният съд в Стара Загора не пусна журналисти в съдебната зала при гледането на мярката за неотклонение на Георги Николаев. Съдията поиска журналистите да бъдат изгонени и от коридора пред залата.

Съдебната охрана, която изпълнява разпореждания на съда и органите на съдебната власт, също спря журналистите с мотива, че така им е наредил съдията.

От Районния съд в Стара Загора не обясниха дали и защо делото се гледа при закрити врата, нито, ако заседанието не е закрито, защо в залата не се допускат журналисти, а само страните по делото.

Прокуратурата не е поискала делото да се гледа при закрити врата.

Съдът не допусна журналисти дори при четенето на определението за мярката за неотклонение на Георги Николаев. По закон този вид актове са публични и ограничаването на медиите е недопустимо. Георги Николаев остава в ареста. Мотивите останаха тайна.

По-късно в кратко прессъобщение обясниха, че съдът е намерил, че има достатъчно събрани доказателства, за да се предположи, че Николаев е извършил престъплението, в което е обвинен и че фактът, че той е осъждан два пъти за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди го прави особено опасен, заради което трябва да бъде в ареста.

Това решение на съда, журналистите научиха не от самия съд, а от прокуратурата.

Вижте във видеото както казаха от съда след заседанието

Снимки: БГНЕС

Днес за първи път проговори и съдия Татяна Гьонева, която по-рано пусна на свобода насилника. Нейното решение и бруталната агресия, обаче, предизвика мощна обществена реакция. Гьонева каза, че е взела решението си, защото според документите, които били представени пред съдебния състав, ставало въпрос за лека телесна повреда.

Интересното е, че и заместник окръжният прокурор на Стара Загора по време на самото съдебно заседание е поискал по-лека мярка за неотклонение. Не стана ясно обаче защо нито прокуратурата, нито съда са поискали да се направили съдебно-медицинска експертиза, която да установи какви са нараняванията по тялото на момичето итагава да вземе решение.

БНТ разполага с определението на Районен съд - Стара Загора от 1.07 и протокола на Окръжен съд - Стара Загора от 5.07 - вижте в галерията най-долу

"Мен ме потърсиха от първо районно и така тръгнаха нещата. Когато пристигнах, то е трудно за описване, но картинката беше брутална". Тя не е за разказване" - така бащата на пострадалото момиче описва определената от Окръжния съд лека телесна повреда. Според съдебния състав, обаче решението им било правилно и законосъобразно.

"Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура, този акт", каза Красимир Георгиев-председател на Окръжния съд в Стара Загора.

"В случаите на увреждания, ние се водим от медикобиологичния признак на увреждания, посочен в заключението на съдебно медицинската експертиза. Ние не сме съдебни медици, за да можем само по снимките да преценим до колко съществено е нараняването, имало ли е опасност за живота?", каза Татяна Гьонева, съдия в Окръжния съд в Стара Загора.

Съдия Гьонева за пострадалото момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

На въпрос дали се е притеснила от снимките, тя каза: "Разбира се, че се притесних, целият състав се притесни".

Повече от месец след кошмарната нощ, 18-годишното момиче не може да се възстанови.

"През повечето време мълчи, затворена е в себе си, тя е един вид затворник в себе си и може би между четири стени. Възстановяването върви много бавно, това са едни дълбоки белези, които ще останат, надявам се с времето, медицината е доста напреднала, да се позаличат, но със сигурност по-голямата травма е нейното емоционално състояние", каза баща й пред БНТ.

Бащата на обезобразеното момиче пред БНТ: Състоянието ѝ е тежко, тя е затворник в себе си


А решението на Окръжния съд за освободи обвиняемия Георги Николаев от ареста предизвика острата реакция на обществото.

БНТ попита Татяна Гьонева дали при тази обществена реакция обмисля да си подаде оставката и да напусне съдебната система.

"Благодаря и за този въпрос, благодаря на всички, които ме подкрепиха в това изпитание, защото колегите ме подкрепиха и те знаят какъв човек съм без да се хваля. Аз се надявам да отразявате и нашите успехи. Не възнамерявам, не. Аз обичам работата си".


БНТ: Втори съдебен ваш акт, който предизвиква недоволство след случая Бузовград?

"Задавате ми въпрос за някакъв мой акт, за който аз в момента не съм подготвена да отговаря. Само едно има Бузовград нищо не ми говори на мене".


Съдия Гьонева не отговори и на въпроса защо не е взела предвид предишния две обсъждания на Николаев за телесна повреда по хулигански подбуди, а на въпроса дали ще застане пред протеста отговори така:

"Мисля, че искате твърде много от мен. Аз призовавам за една граница, която ако се престъпи, пораженията биха били много сериозни".


Месец след нападението вече е назначена и петорната съдебно-медицинска експертиза, която има за цел да отговори на въпроса дали 18-годишното момиче е обезобразено от Георги Николаев.

"Сложно е да се квалифицира такова деяние, тъй като упражненото насилие е причинило множество различни по вид травматични увреждания, част от тях са категорично леки телесни повреди, но друга част дали са средни трябва да се изясни. С оглед на резултата от експертизата и допълнителните разпити евентуално ше докажем дали е извършено по особено жесток начин и с особена жестокост, а всичко това определя точната правна квалификация", каза Таня Димитрова - районен прокурор на Стара Загора.

Според районния прокурор е възможно да се стигне и до хипотезата "опит за убийство", ако се съберат доказателства.

СПЕЦИАЛНО: Пред БНТ говори жената, дала гласност на случая с обезобразеното момиче

А бащата на 18-годишното момиче са надява на справедливост.

"Там е проблемът, че няма как - това е безумие при такива сериозни наранявания това да бъде лека телесна повреда при такава жестокост. Ние се борим за справедливост - искаме справедливост и отговорникът за това деяние да си понесе последствията и цялата строгост на закона", каза Красимир Михайлов.

Според Михайлов връзката на дъщеря му с Георги Николаев била от няколко месеца, но не е знаел за проблемите в отношенията им.

Румен Радев: Под силата на обществения натиск правораздаването най-сетне реагира на варварското деяние в Стара Загора

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кубрат спасиха щъркел в безпомощно състояние
В Кубрат спасиха щъркел в безпомощно състояние
Япония и Австралия с разгромни победи на световното първенство по футбол за жени
Япония и Австралия с разгромни победи на световното първенство по футбол за жени