НОВИНИ

Париж иска да премести букинистите от Сена заради Олимпиадата, те отказват

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:39, 31.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Една от емблемите на Париж - букинистите, трябва да се преместят от обичайното си място край Сена.

Причината е откриването на летните Олимпийски игри, които ще проведат във френската столица следващата година. Продавачите обаче отказват да се подчинят.

Те са край Сена от 450 години. Букинистите в Париж. Сега обаче са приканени да премахнат малките си будки заради церемонията по откриването на Олимпийските игри следващото лято.

"Ние сме символ на Париж. Туристите идват да ни видят, както посещават Айфеловата кула, Лувъра или Нотр Дам", заяви Жером Кале, председател на Асоциацията на букинистите.

Мярката засяга около 570 от историческите павилиони по протежението на Сена или почти 60% от всички продавачи на книги в Париж. Според полицията това се налага от съображения за сигурност. Албер Абид, който е букинист от 10 години, се тревожи, че неговото съоръжение няма да издържи преместването.

"Този павилион е най-малко на 100 години. Ако бъде преместен, няма да оцелее. Представете си как се изпразва такъв контейнер - той съдържа между 100 и 150 книги, които трябва да се преместят в херметически затворени кутии на тротоара", каза Албер Абид, букинист.

Местните власти в Париж проведоха среща с букинистите с предложение да заплатят разходите по преместването, както за възстановянето при евентуални щети. Асоциацията на букинстите изчислява, че сумата може да достигне 1,5 милиона евро.

"Не разбирам, това решение ще струва скъпо, както за кметството или префектурата, така и за нас, защото няма да има компенсации за периода, през който няма да можем да работим. А това може да продължи месеци", обясни Жером Кале.

Парижани също не разбират защо се налага премахването на букинистите.

"Париж е по-важен от събитието, което ще продължи известно време", коментира Даниел Годар.

Организаторите очакват 600 хиляди души да присъстват на церемонията по откриването на Олимпийските игри. По протежението на Сена ще бъде изграден подиум за зрители и спортисти, а делегациите ще преминат със 160 лодки по реката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Киприан: Заветните думи "Свобода или смърт", изписани по телата на младежта, са изпразнени от съдържание
Митрополит Киприан: Заветните думи "Свобода или смърт", изписани по телата на младежта, са изпразнени от съдържание
България е в Топ 10 на европейското първенство за юноши и девойки в Плоещ
България е в Топ 10 на европейското първенство за юноши и девойки в Плоещ