НОВИНИ

Съдия Гьонева за пострадалото момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:20, 31.07.2023 (обновена)
12697
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го установили. Това обясни пред журналисти съдия Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче.

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодекс - по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само, че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка".

"Направо те убивам" - каква е хронологията на бруталната агресия над момичето в Стара Загора

В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, причинили временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота, а законодателят идентифицира това като лека телесна повреда, каза Гьонева.

"В този случай за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но и опасност за живота. Ние това не го установихме. Доказателствата не подплатиха повдигнатото обвинение. Тези производства са бързи и незабавни и ние трябваше въз основа само на каквото са събрали до момента да вземем решение".

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че постановеният съдебен акт е законосъобразен:

"Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", посочи той.

Взети са предвид всички обстоятелства около хулиганските прояви на задържания, включително снимките на нарязаното момиче, но съдебният състав се ръководи от заключенията в съдебно-медицинската експертиза. По думите на Гьонева съдиите не могат да установят колко тежки са нараняванията само от наличните снимки.

Разбираме човешката реакция, ние също сме хора, но нашата работа е да видим доказателствата, каза съдия Татяна Гьонева.

"Ако излезе, че е неправилно задържан, знаете какви производства следват, пак ние ще сме виновни. Много е важно да се прецени правилно в този момент има ли основание за задържането или не. Като се върне делото на досъдебното производство, няма пречки да се назначават допълнителни експертизи".

На въпрос на БНТ възнамерява ли да подаде оставка, Гьонева отговори:

"Не възнамерявам, не. Аз обичам работата си, работя с желание и сърце и мисля, че колегите могат да го потвърдят".

Колегата ѝ съдия Тонев я похвали и я описа като "перфектен съдия, който не се поддава на внушения". На въпрос ще застане ли пред протестиращите в Стара Загора тази вечер, съдия Гьонева отговори:

"Мисля, че искате твърде много от мен. Аз призовавам за една граница, която ако се престъпи, пораженията биха били много сериозни".

Каза, че все пак подкрепя протеста и че е възмутена от внушенията, че магистратите и съдиите толерират насилието.

По-рано пред БНТ районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова обясни, че е възможно е да се стигне до хипотезата за опит за убийство, но на този етап е твърде рано да се говори за това.

Разпитани са хора от по-широкия приятелски кръг на момичето. То е споделило на бившия си приятел за отправяно насилие и заплахи от страна на обвиняемия Георги Николаев. Първият разпит на пострадалата е проведен още докато е на лечение в болницата.

Тази вечер в десетки градове в страната е организиран протест в подкрепа на момичето.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стан Вавринка загуби финала в Умаг
Стан Вавринка загуби финала в Умаг
Леон Маршан: Последната седмица беше като филм
Леон Маршан: Последната седмица беше като филм