НОВИНИ

Протест в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора се организира в цялата страна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:05, 31.07.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Национален протест в подкрепа на жестоко нарязаното момиче от Стара Загора се организира в страната.

Младата жена беше нападната в къщата си от своя приятел и нарязана повече от 20 пъти по тялото и лицето. Лекарите са направили над 400 шева, за да обработят раните ѝ.

Организаторите посочват, че е необходима реформа в законите, за да се гарантира, че жертвите са закриляни, а насилниците - наказвани. Възмущението на хората избухна след като съдия Татяна Гьонева Коева пусна насилника, защото нараняванията на момичето бяха определени като лека телесна повреда.

Пред БНТ говори жената, дала гласност на случая с обезобразеното момиче

Вчера Георги Николаев беше задържан отново по обвинение в заплаха за убийство, след като бяха открити негови съобщения с текст "направо те убивам", написани ден преди нападението.

Предстоят нови експертизи на нараняванията и психологически портрет на насилника заради жестокостта на деянието. Мирните протести днес са в 25 града.

Майката на пострадалото момиче: Няма нормален живот, затворник е

Обвиняемият Георги Николаев до момента два пъти е осъждан да нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди. Първия път съдът е бил доста снизходителен към него, като е заменил наказателната му отговорност с глоба, защото към онзи момент Николаев е бил с чисто съдебно минало.

Следва второ негово провинение - отново телесна повреда по хулигански подбуди, съдът отново проявява снизходителност и му дава пробация. Тази присъда е от началото на 2023 г. Третото задържане на Николаев е след нараняването на 18-годишното момиче. В този случай районният съд в Стара Загора приема тезата на прокуратурата, че става дума за средна телесна повреда и оставя Николаев в ареста.

При обжалването в окръжния съд обаче съдебният състав, начело със съдия Татяна Гьонева, намира противоречия в показанията относно това изпадала ли е пострадалата в безсъзнание или не. Поради това обвиняемият е пуснат без никаква мярка за неотклонение. Същевременно в медицинската експертиза е установено, че момичето е със счупен нос и комоцио. Стана ясно и, че след като лекарите обработили порезните ѝ рани, са я настанили в неврохирургия, тъй като очаквали усложнения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава бедственото положение в Ивайловград заради пожарите
Остава бедственото положение в Ивайловград заради пожарите
Значителни валежи, гръмотевици и градушки
Значителни валежи, гръмотевици и градушки