НОВИНИ

Какви са позициите на политиците след жестокото насилие

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:34, 30.07.2023
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите коментари за случилото се в Стара Загора - в контекста и на амбициите за промяна, които идват с гласуваните тези дни промени в законодателството за защита на жертвите на домашно насилие.

Депутатите разглеждаха промените в Закона за защита от домашното насилие на няколко заседания. На 21 юли най-накрая ги приеха.

Според тях когато пострадалият не може да се защити поради безпомощно състояние или зависимост от извършителя, производството да може да се образува и по искане на прокурора.

УНИЦЕФ разпространи позиция, в която приветства законодателните промени, но от организацията казват, че въпреки становищата насилието между интимни партньори, които не са били и не са в съжителство с пострадалите, остава извън обхвата на закона.

Премиерът и вицепремиерът оцениха приетите законодателни промени, но при необходимост законът може да бъде отворен отново.

"Отново настоявам на това - законът като такъв е добре, че е приет. Виждаме и с този случай, че е важно изпълнението и начинът, по който се прилагат законите", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

"Това, което трябва всеки един участник в този процес - правителството чрез МВР, след това прокуратурата, която трябва да ръководи досъдебното производство и съдиите - всеки трябва да си поеме отговорността, защото законите са важни, но също така е важно кой ги прилага. Много се надявам да няма нужда от следващата обществена реакция, защото това не е първият такъв случай, за да си поеме всеки задълженията", допълни премиерът Николай Денков.

Бяха увеличени някои от наказанията в посока на това, което хората очакват, за да имат чувството, че е справедливо правораздаването. Ако трябва, ще се отвори наново в следващата сесия.

Лидерите на ГЕРБ и ПП осъдиха случилото се.

"Аз няма да вляза в спора за кой е виновен - прокурорът, съдията или коя от системите. По-скоро обществото, което търпи това домашно насилие и затова беше толкова важно да приемем Закона за домашното насилие. Аз се надявам, че институциите ще се поправят, ако някъде едните не са дали или другите не са ги видели достатъчно, но това е чудовищен акт и аз мисля, че реакцията на обществото само може да ме радва", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, това е звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия начин - възможен и това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които правим, е че все повече прокурори ще трябва да дават ясна отчетност на начина, по който те движат тези дела", допълни Кирил Петков, съпредседател на ПП.

От пресцентъра на ДПС разпространиха позиция, в която се казва, че ще сезират в понеделник инспекторите към ВСС, ако те още не са се самосезирали. И дават заявка първата им работа през септември да е смяна на ВСС.

Лидерът на БСП разпространи позиция във Фейсбук.

"От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев, е лека телесна повреда? Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода. А още по-недопустимо ще бъде да получи споразумение или условна присъда. Нека се наложи най-голямата строгост на Наказателния кодекс, за да има справедливост", заяви Корнелия Нинова.

А само преди дни парламентът реши: По искане на пострадалия държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които осъществяват превенция и защита от домашното насилие, са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита.

"В така предложения законопроект има всичко друго, но не и защита от домашното насилие. Но да криете под домашно насилие източване ан държавния бюджет със стотици милиони заради вашите лични НПО-та, ние сме категорично против", коментира Цончо Ганев от "Възраждане".

"Изключително спекулативни са твърденията ви, че гражданските организации, които са на първа линия в борбата с домашното насилие по какъвто и да е начин ще получат повече привилегии или ресурси", допълни Калина Константинова от ПП-ДБ.

"Този законопроект каквото и да разправят вносителите, каквото и да говорят, трябва да знаем едно: тук трябва да защитим ролята на българското семейство. Родителите да не могат да възпитават детето, защото ако му кажат, че не може да прави нещо, то ще се разплаче и ще дойде някой, който да го изведе от семейството", коментира Иван Ченчев от БСП.

"ИТН няма да го подкрепим освен поради липсата на яснота, така и поради липсата на спешно производство на терен, липсата на допълнителна защита, както по съдебен, така и административен ред", заяви Цветан Предов от "Има такъв народ".

"Целта му е да раздели насилника от жертвата възможно най-бързо, да се реагира бързо. Няма друг закон, който да дава възможност на съда да издаде заповед за защита в рамките на 24 часа", каза още Венеция Ангова от ПП-ДБ.

7 дни след тези аплодисменти се разгласи случаят с нарязаното момиче с макетно ножче.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи третото издание на турнира по плажен волейбол за Купата на кмета в Бургас
Приключи третото издание на турнира по плажен волейбол за Купата на кмета в Бургас
Деми Волеринг триумфира във второто издание на Тур дьо Франс при дамите
Деми Волеринг триумфира във второто издание на Тур дьо Франс при дамите