НОВИНИ

"Направо те убивам" - каква е хронологията на бруталната агресия над момичето в Стара Загора

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 30.07.2023 (обновена)
11135
Чете се за: 08:45 мин.
У нас
Слушай новината

Съобщение с текст "Направо те убивам" е изпратил Георги Николаев на 18-годишното момиче - два дни преди да ѝ нанесе 21 разреза, довели до 400 медицински шева.

На следващия - 25 юни, съобщението вече гласяло "Ще ти закача главата", а ден по-късно отишъл в дома ѝ с макетен нож, обезобразил я, счупил ѝ носа и обръснал главата ѝ.

Тази хронология става ясна днес на извънредния брифинг в Стара Загора, който дадоха полиция и наблюдаващи прокурори.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов

Разследващите в Стара Загора: Заканите с убийство са отправени два дни преди насилието над момичето

Майката на момичето е убедена, че ако за предишните си деяния, които също са нанасяне на телесни повреди, обвиняемият Георги Николаев е получил не пробация, а по-тежко наказание днес дъщеря ѝ нямало да бъде част от статистиката на пострадалите от насилие.

Майката на пострадалото момиче: Няма нормален живот, затворник е

"С нея работят психолози, ще бъде трудно и дълго, надяваме се да има резултат, но към момента няма такъв. Засега тя е затворник в самата себе си, в собствения си кошмар", разказа пред БНР Ивелина, майка на пострадалото момиче.

Психическото състояние на момичето след нападението се оказва и причината тя да бъде разпитана подробно от разследващите едва вчера, когато тя е била в състояние да разкаже подробности за кошмарната вечер в края на юни.

"След влизането на лицето в дома ѝ. Тя го вижда. Той нанася удари по главата ѝ. Тя казва оттам нищо не помня. Свестява се нарязана и търси помощ от съседка", заяви Таня Димитрова, районен прокурор.

Именно съседката на момичето вика Бърза помощ и първа подава сигнал в полицията. Разследващите бързо влизат в следите на Георги като заподозрян и го задържат ден по-късно. В дома му намират маската, ръкавиците и макетния нож, с който той в продължение на часове е рязал тялото на момичето.

"Като наказателно минало на лицето може да твърдим, че той има две подобни деяния извършени и това е третото. Първото деяние е приключило с административно наказание, второто е с пробация", уточни старши комисар Лазар Христов, директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

В лекарската документация подробно са описани 21 порезни рани по тялото на момичето с 400 шева, счупен нос и данни за комоцио. Районният съд в Стара Загора приема тезата на прокуратурата, че това е средна телесна повреда и оставя Георги в ареста.

Окръжният съд обаче намира противоречия в свидетелските показания дали 18-годишното момиче е губило съзнание. Така делото докладвано от съдия Татяна Гьонева Коева претърпява обрат, като съдебният състав приема, че на 18-годишното момиче е нанесена лека телесна повреда и пуска обвиняемия от ареста без никаква мярка за неотклонение. Към този момент окончателната съдебномедицинска експертиза още не е готова.

"Ние не можем да коментираме решенията на съда, нямаме това право. Ние сме прокуратура - обвиняваме и искаме. Аз считам като административен ръководител, че на този етап нещата по това разследване вървят много добре. Събран е голям обем от доказателства", каза Дичо Атанасов, Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Разследващите продължават да издирват свидетели и стигат до бившия приятел на пострадалата. Той разказва, че след края на интимната им връзка двамата са запазили приятелските си отношения и тя му споделяла, че от март месец Георги започнал да я заплашва с убийство. Ден преди нападението 18-годишната разказала на бившия си приятел за нови заплахи.

Прокуратурата обяви нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

"На 24-и обвиняемото лице е изпратило текстово съобщение "Направо те убивам. На 25-и съобщението "Ще ти закача главата. На следващия ден следва упражненото насилие", допълни Таня Димитрова, районен прокурор.

Съобщенията били изпратени през интернет приложение за чат разговори, които от прокуратурата твърдят, че Георги бил изтрил. Разследващите обаче са успели да ги възстановят и така срещу обвиняемия образуват ново разследване, по което той е задържан на входа на Стара Загора тази сутрин, а малко по-късно му е повдигнато ново обвинение за закана за убийство.

"Ще изготвим психологически портрет на извършителя заради проявената жестокост, агресия и садизъм", добави Жанета Недкова, наблюдаващ прокурор.

Прокуратурата събира доказателства и за това, че нараняванията върху тялото на 18 годишното момиче са нанесени с особена жестокост, което би довело до повдигането на по-тежко обвинение на Георги.

"Предстои назначаване на петорна съдебномедицинска експертиза от трима съдебни лекари, неврохирург с оглед обезобразяването по тялото и лицето на пострадалата, за да видим дали е налице медико квалифициращ признак обезобразяване, което отново е средна телесна повреда", коментира Жанета Недкова, наблюдаващ прокурор", заяви Жанета Недкова, наблюдаващ прокурор.

БНТ: Защо не го водите опит за убийство?

"Това е въпрос на преценка на наблюдаващия прокурор. Може и дотам да се стигне в един момент. От ключово значение е изготвянето на комплексната експертиза", допълни Жанета Недкова.

Днес пред БНТ проговори и приятелка на пострадалата, която пък е заплашвана със съобщения в социалната мрежа от Виктор Костов, който със свои статуси подкрепя действията на Георги Николаев.

СПЕЦИАЛНО: Пред БНТ говори жената, дала гласност на случая с обезобразеното момиче

"Вчера на обяд в 12:24 видях, че имам чакащо съобщение в социалните мрежи със заплахи към мен във връзка със случая с нарязаното момиче в Стара Загора с макетен нож. Бях предупредена да внимавам какво говоря и пиша и да очаквам, че ще ме преследва бяло BMW. Ядосана съм, страх ме е не само за мен, а и за семейството ми, но в случая той каза, че профилът му е бил хакнат. Моят въпрос е откога е хакнат, ако наистина е така, и ако не ме е заплашил той, кой го е направил?", каза пред БНТ

От дома на Виктор Костов са иззети лаптоп и мобилни устройства, чиято експертиза ще каже дали той е отправил заплахите или профила му наистина е бил хакнат. На този етап разследващите нямат достатъчно доказателства, за да му повдигнат обвинение.

И днес съдия Татяна Гьонева не отговори на обажданията. В родната ѝ къща екипът на БНТ се натъкна на множество бездомни кучета. Хората в селото твърдят, че тя се грижи за тях, като идва да им оставя храна.

По темата работят: Иво Никодимов и Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деми Волеринг триумфира във второто издание на Тур дьо Франс при дамите
Деми Волеринг триумфира във второто издание на Тур дьо Франс при дамите
Алекса Георгиева остана 5-а на Европейската купа по дждуо за девойки в Берлин
Алекса Георгиева остана 5-а на Европейската купа по дждуо за девойки в Берлин