НОВИНИ

Войната в Украйна: Мирни инициативи на фона на размяна на удари

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:27, 30.07.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Европа
Слушай новината

Владимир Путин заяви, че не изключва мирни преговори за Украйна. Няколко часа след изказването на руския президент Киев и Москва си размениха удари. Нападения бяха извършени срещу Москва, Суми и Запорожие. Съобщава се за осуетена атака с дронове в Крим. На този фон все по-усилено се говори за домакинство на Саудитска Арабия на среща за Украйна.

Украински дронове са атакували Москва тази нощ, съобщи кметът Сергей Собянин. Пострадали са фасадите на две високи офис сгради, няма жертви, един човек е ранен. За кратко са преустановени полетите от и до летище "Внуково".

"Беше около 3 часа сутринта. Имаше наистина мощeн взрив. Сега виждам какво се е случило", сподели Никита, жител на Москва.

Москва твърди, че е била осуетена атака с 25 украински дрона и срещу анексирания Кримски полуостров. Киев не е коментирал изявлението.

Един човек е загинал, а петима - ранени, при масирани руски удари в североизточния украински град Суми. В Телеграм украинският вътрешен министър съобщи, че руски ракети са улучили училище.

При друга атака на югоизток - в Запорожие, са убити двама души, а един е пострадал. Според местните власти са поразени жилищна сграда, учебно заведение и супермаркет.

Въздушни удари в Украйна, атака с дронове в Москва

"Седях тук когато усетих експлозията, от нищото, неочаквано. Стъклата се посипаха върху мен", разказа Олена, жителка на Запорожие.

В началото на август Саудитска Арабия ще бъде домакин на преговори за постигане на мир в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на официални представители. Според вестник "Уолстрийт джърнъл" срещата се очаква да събере високопоставени представители от над 30 страни, без Русия, в Джеда на 5 и 6 август.

На този фон руският президент Путин заяви, че не отхвърля мирни преговори, но прекратяване на огъня не може да има, докато продължава украинската офанзива. По думите му за рамка за евентуални преговори биха могли да послужат африканската и китайската инициативи.

"Не можем да прекратим огъня, когато има настъпление срещу нас - когато го казвам, хората се замислят. Или да започнем мирни преговори. А ние не сме отказвали. Вие знаете - ние никога не сме се отказвали от мирни преговори", каза още руският президент Владимир Путин.

След вчерашната среща на върха "Русия-Африка", на която бяха обсъдени доставките на зърно и потенциални мирни преговори за Украйна, днес африкански лидери присъстваха на традиционния военноморски парад в Санкт Петербург. Владимир Путин, който прие парада, обеща 30 нови кораба за руския боен флот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски спечели второто състезание от лятната верига по ски скокове Гран при във Франция
Владимир Зографски спечели второто състезание от лятната верига по ски скокове Гран при във Франция
Испания надви Германия след дузпи и защити европейската си титла по футбол при девойките до 19 г.
Испания надви Германия след дузпи и защити европейската си титла по футбол при девойките до 19 г.