НОВИНИ

Шестима загинали, след които и дете, при руска ракетна атака в Кривий рог

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:45, 31.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко шестима загинали, сред които момиче на 10 години и майка му, след руска ракетна атака в Кривий рог. Засегнати са жилищна и учебна сграда, ранените са най-малко 70.

Този терор няма да ни уплаши и няма да ни пречупи, това написа президентът Володимир Зеленски, който е израснал в Кривий Рог. Атаки имаше още в Харков и Херсон.

При украински обстрел на Донецк са загинали поне трима души, твърди руската страна.

Снимки: БГНЕС

Поредната ударена от руска ракета жилищна сграда в Кривий Рог.

"Около 9 тази сутрин две ракети удариха града. Едната порази девететажна сграда - всичко от 3 до 8 етаж, буквално е изпепелено. Другата ракета е ударила сграда на Икономическия колеж", каза Олександър Вилкул, кмет на Кривий Рог.

Страхът вече е част от ежедневието ни, но все се надяваш, че няма да си ти, докато не се случи с дома ти, казва Лидия.

"В момента на взрива бях в апартамента, точно тук. Първо имаше друга експлозия, видях как се запали нещо като огън. Инстинктивно си затворих очите, вратата зад мен се отвори, всичко се тресеше. Изтичах да видя дали дъщеря ми е добре. Тя беше успяла да се извърне, но лицето й е малко нарязано от стъклата."

Часове след удара, блокът рухна частично. Спасителните екипи, евакуираните и журналистите са били на безопасно разстояние. Разчистването на пораженията продължава.

Служител на комуналните служби е загинал при обстрел в Херсон. А през изминалата нощ, Харков е атакуван със зенитно-ракетен комплекс С-300. Поразен е склад и жилищна сграда. Един човек е ранен.

В Донецк - контролиран от руснаците, след украински обстрел, са загинали трима души, има и ранени. Предполага се, че при атаката е използвана с-мата за залпов огън Хаймарс. Информацията е на назначените от Москва власти. Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков обяви, че Киев нанася удари по руски граждански цели и това е "акт на отчаяние".

"Очевидно е, е че контранастъплението не се получава, така както е било замислено в Киев. Очевидно е също така, че многомилиардните ресурси, които бяха предадени на Киевския режим от държавите на НАТО, на практика се изразходват неефективно и безцелно. Киевският режим не иска и не може да иска мир. Засега го използват само като инструмент във войната на колективния Запад с Русия", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

На 5 и 6 август, в Саудитска арабия, ще се проведе среща за конфликта в Украйна, поканени са представител на 30 държави, но не и Русия. Кремъл обяви, че ще следи форума, но към момента не вижда възможност за мир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен чупи трансферния си рекорд заради Хари Кейн
Байерн Мюнхен чупи трансферния си рекорд заради Хари Кейн
Двама братя близнаци са задържани за подпомагане на убийството на 24-годишния Димитър
Двама братя близнаци са задържани за подпомагане на убийството на 24-годишния Димитър