НОВИНИ

Над 2000 вече са жертвите на земетресението в Мароко

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:24, 10.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Над 2000 са вече жертвите на мощното земетресение в Мароко. По данни на вътрешното министерство, повече от 1400 души са сериозно пострадали. Страхувайки се от вторични трусове, мароканците прекараха безсънна нощ на открито. Мароко обяви тридневен национален траур след земетресението.

От нощта на земетресението в петък срещу събота Мохамад и семейството му не са се прибирали - подобно на хиляди други мароканци, които прекараха втора поредна нощ по улиците и площадите. Домът на Мохамад е с напукани стени и чака експертна оценка дали е безопасно да се върне.

Мохамад, жител на Маракеш: "Децата ми се страхуват. До тях съм, но стане ли дума за храна, нищо не мога да направя - магазините са затворени. И ето ни тук - гладни и жадни."

Историческият център на Маракеш е сериозно пострадал, частично срутени са старинни сгради и прочути джамии. Градът е изграден през 11 век и дълго време е политически, икономически и културен център на Мароко. Включен е в списъка на ЮНЕСКО, а делегация на организацията пристигна, за да помага за спасяването на пострадалото наследство и да започне подготовката по възстановителните работи.

Махмуд, турист: "Точно бяхме пристигнали в Маракеш, идваме от Швейцария. Бяхме по леглата около 23:00 часа, когато всичко се разтресе. Разбрахме веднага, че е земетресение. Излязохме, имаше срутени сгради. Тук съм турист, нямам семейство, но имам приятели, с които успях да се свържа."


Кралят на Мароко Мохамед VI проведе спешно заседание с участието на министри, военни и представители на засегнатите провинции. Мароканските въоръжени сили изпращат спасителни екипи, които да осигурят чиста питейна вода, хранителни запаси, палатки и одеяла. Създава се специална сметка за дарение в Мароканската централна банка.

Туристите, оказали се на мястото на трагедията, вече се прибират, но не могат да забравят ужаса:

"Бях в хотела, когато стената до мен падна. Имам снимки, не е за вярване! Чувахме как хората крещят, беше ужасяващо. Две момичета, които бяха в същия хотел, загинаха и това беше допълнителен шок".

Мароко скърби за хилядите жертви. В продължение на три дни знамената ще останат спуснати наполовина в знак на траур.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните ни национали до 17 години с втора победа на лагера в Германия
Футболните ни национали до 17 години с втора победа на лагера в Германия
Коко Гоф спечели титлата на US Open
Коко Гоф спечели титлата на US Open