НОВИНИ

Стотици жертви и ранени при мощно земетресение в Мароко (СНИМКИ)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова , Източник: БТА
07:45, 09.09.2023 (обновена)
6923
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Стотици загинали след мощен трус в Мароко. По официални данни, жертвите до момента са 296 души - повечето от тях в трудно достъпни планински райони. 153-ма са ранени. Според марокански медии обаче, загиналите са 632, а пострадалите - 329. Земетресението с магнитуд 6,8 е разтърсило страната малко след 23.00 часа, местно време. Епицентърът е бил югозападно от Маракеш. Няма официални данни за пострадали или загинали български граждани, съобщи външното ни министерство.

Разрушителното земетресение в Мароко тази нощ със стотици жертви предизвика огромни разрушения и паника. Най-силно е засегнат обичания от туристите исторически град Маракеш. Сринати са цели сгради, включително в Стария град, който е включен в списъка за културното наследство на ЮНЕСКО. Много хора прекараха нощта на открито.

"Сградата ни се разтърси три пъти. Хората излязоха на улицата, много семейства са още там. Усещането е все едно влак преминава през къщите ни", разказа Файсал Бадур, инженер от Маракеш.

Паднало минаре на джамия, купчини от камъни и смачкани коли допълват апокалиптичната картина. Трусът е усетен и в столицата Рабат, но също в Агадир и Казабланка.

"Помислих си, че само моята къща се тресе, защото е стара и паянтова. Но чух викове, улицата се изпълни с бягащи хора. Никой не смее да се върне вкъщи от страх да няма нови трусове", разказа Мохамед Такафи, жител на Казабланка.

Болниците са пълни. Отправят се призиви за даряване на кръв за пострадалите.

- "Оказваме помощ пред спешното отделение, но и вътре в болницата има пълна мобилизация. Но приемаме и много хора, изпаднали в паника, уплашени хора, особено бременни жени и възрастни".

снимки: БТА

От рано тази сутрин екипи на Гражданска защита подготвят камиони с доставки с най-необходимото за засегнатите райони. Очаква се броят на жертвите да расте, спасителните екипи трудно се придвижват към високопланинските села със стари къщи.

Според мароканските медии, това е сред най-мощните земетресения в кралството. На 24 февруари 2004 г. трус с магнитуд 6,3 беше регистриран на 400 км североизточно от Рабат. Жертвите са 628. На 29 февруари 1960 г. Агадир е сринат от мощен трус, отнел живота на 12 000 души или една трета от населението на града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие на мотористи и протест в подкрепа на безопасността на пътя
Шествие на мотористи и протест в подкрепа на безопасността на пътя
Над 90 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие
Над 90 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие