НОВИНИ

Антонио Гутериш преди срещата на Г-20 в Индия: Нашият свят се намира в труден момент на преход

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:38, 08.09.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Световното семейство "не функционира" и е изложено на риск от конфликт при нараснало разделение между държавите. Предупреждението е на генералния секретар на ООН в навечерието на ежегодната среща на върха на Г-20. Форумът в Делхи започва на фона на разногласия по войната в Украйна и борбата с климатичните промени. Занижени очаквания предизвиква и отсъствието на президентите на Китай и Русия.

19-те най-големи икономики в света плюс Европейския съюз обединяват 85 процента от световния Брутен вътрешен продукт и две трети от населението на Земята. Преди 14 години договореностите, постигнати на срещите на Г-20, помогнаха на световната икономика да се измъкне от блатото на финансова криза. Сега обаче "различията се задълбочават, напрежението нараства експлозивно и доверието ерозира", посочи генералният секретар на ООН. Той отбеляза, че тази комбинация води до фрагментация и в крайна сметка - до конфронтация.

Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН: "Нашият свят се намира в труден момент на преход. Бъдещето е многополюсно, но мултилатералните ни институции са отражение на една отминала епоха. Световната финансова архитектура е остаряла, дисфункционална и несправедлива. Тя се нуждае от дълбока структурна реформа - същото може да се каже за Съвета за сигурност на ООН".

Сред основните предизвикателства пред лидерите от Г-20 е приемането на общ подход за намаляване на парниковите газове чрез преход от изкопаеми горива към чиста енергия. Геополитически спорове и липсата на финансов ресурс обаче хвърлят сянка върху положителния изход. Г-20 е източник на 80 процента от световните емисии на парникови газове. Има риск срещата в Делхи да завърши без обща заключителна декларация.

Американският президент Джо Байдън определи отсъствието на китайския лидер Си Цзинпин като "разочароващо". Появиха се коментари, че Пекин вероятно разглежда БРИКС като по-полезна платформа за своя международен дневен ред. От друга страна се очаква сега американски представители да изтъкнат как Съединените щати, а не Китай, могат да помогнат за развитието на страните от "Глобалния Юг". Президентът Байдън и индийският домакин Моди се обявиха за присъединяването на Индия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Параграф 22: Как шофьор да закара колата си при застраховател, след като е заседнала в скалите след наводнението
Параграф 22: Как шофьор да закара колата си при застраховател, след като е заседнала в скалите след наводнението
Румъния победи Хърватия в пет гейма за място в четвъртфиналите на Евроволей 2023 за мъже
Румъния победи Хърватия в пет гейма за място в четвъртфиналите на Евроволей 2023 за мъже