НОВИНИ

Димитър Манолов: Няма оптимизъм в нашите редици

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:12, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Пети ден протести и блокади на ключови пътища. Представители на протестиращите и синдикатите са в парламента на разговори с премиера, министри и депутати. Блокирани обаче остават участъци на магистралите Струма и Тракия и Прохода на Републиката. От днешната среща зависи дали блокадите най-после ще бъдат вдигнати.

Дали има знаци за компромиси - информация все още няма, а срещата продължава. Тя започна с абсолютен хаос - медиите бяха изгонени от НС първоначално, тъй като не се бяха разбрали пресцентровете на МС и на НС. След това журналистите са били принудени да обикалят цялата сграда докато най-накрая бъдат допуснати, за да изчакат евентуалните изказвания.

Част от протестиращите първоначално също не бяха допуснати в сградата с мотив, че не са в определен списък. Какъв е този списък също не стана ясно. Премиерът Николай Денков влезе през задния двор и беше докаран с кола, въпреки че МС е от другата страна на улицата. Това, което е ясно до момента, че синдикатите искат запазване на въглищните централи до 2038 година, да не бъде освобождаван през 2025 г. пазара на ток за бита, както и спешно да бъде написана нова енергийна стратегия.

На влизане не се даде заявка дали са склонни на някакви компромиси. Не е ясно и кои партии присъстват на срещата, тъй като на синдикатите е обяснено, че ще бъдат лидери на всички парламентарно представени партии, а в прессъобщението на МС се споменават само тези, които подкрепят правителството в момента.

Синдикатите не влизат с оптимизъм на разговорите в парламента. Това стана ясно от думите на лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов преди срещата.

Премиерът и управляващите партии на среща с протестиращите енергетици и миньори в НС

"Ще видим какво ще ни предложат, но няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие и то не е недоверие, което сега се е случило, то е недоверие, което тече поне от 2017 г. насам. и в него няма никой невинен", коментира той.

Ще бъде ли вдигната блокадата на АМ "Тракия" - Проходът на Републиката остава затворен

Манолов заяви, че бъдат поставени исканията на протестиращите, блокирали магистралите. А желанието на синдикатите е след срещата да има "единна, българска позиция по този проблем, вместо цирка, който си устроиха помежду си в петък".

"Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят по друг начин. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повелява българският национален интерес, а той е да имаме ток въобще, защото темата дали хората ще загубят работните си места не е най-важната, най-важната тема е България да продължи да има ток", каза Манолов.

На срещата присъства и изпълнителния директор на ТЕЦ Бобов дол. Запитан дали искането за запазването на въглищните централи не противоречи на европейските изисквания, той отговори:

"Не знам дали проитворечи на европейските изисквания, но противоречи на здравата логика в България, защото ние освен тези центарли и АЕЦ-а друга базова мощност нямаме. Това означава, че ако спрем сега, както пише, до 30-та година въглищните централи, това означава до 30-та година трябва да спрем да гледаме телевизия вечер, ток няма да има"

Един от миньорите, пристигнали за срещата посочи, че на магистралата е имало събрание, на което са излъчени техни представители. По негови думи обаче не са били допуснати на разговорите.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически промени за следващото издание на Australian Open
Исторически промени за следващото издание на Australian Open
УЕФА все пак няма да върне руските юношески отбори
УЕФА все пак няма да върне руските юношески отбори