НОВИНИ

Митрополитите искат да се запознаят с документацията, преди да излязат с позиция за Руската църква

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:28, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На редовното си заседание днес светия Синод обсъжда Устава на Руската църква. Трябва да стане ясно под чия юрисдикция е и дали може българските свещеници да служат там. От три години заседанията се провеждат не в Синода, а в Софийската митрополия, заради заболяването на патриарха.

На заседанието ще се разгледа уставът на руското подворие, който синодът е регистрирал през 2011 г., за да стане ясно под чия юрисдикция е църквата - на Българската православна или на Руската православна църква. Повечето от митрополитите, които говориха пред медиите преди заседанието, казаха, че първо чакат да се разгледа документацията и след това ще кажат своето мнение. След това ще се разбере дали българските свещеници ще могат да служат в храма.

Светият Синод с официална позиция относно казуса с Руската църква в София

Според ловчанския митрополит Гавриил храмът е на Посолството, но трябва да се разгледа Уставът от 2011 година. Чака се и отговор от руския патриарх, посочи той.

"Това е църква, която е строена като посолска църква от Русия някога и след това историята е известна, превратностите, но в крайна сметка тя никога не е била друга, не е принадлежала на друг освен на Русия и на руското посолство", коментира той.

Врачанският митрополит Григорий заяви, че е необходимо отново да се служи в храма заради стотиците миряни, които искат да се поклонят на Св. Серафим.

Великотърновският митрополит Григорий каза, че не е той човекът, който трябва да бъде питан за Русия. Според пловдивския митрополит Николай все още нищо не може да се каже по въпроса, а трябва да се разгледат документите.

В миналото и днес: Отношенията между Българската и Руската православна църква

Според видинския митрополит Даниил също е рано да се говори преди разглеждането на документацията. Такова е и мнението на доростолския митрополит Яков.

Руската църква беше затворена, след като предстоятелят на църквата архимандрит Васиан и още двама служители в храма бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия. Последваха протести, на които се призова да бъдат отворени отново вратите на храма.

Шпиони в расо: Подслушвани ли са миряни в Руската църква

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Църквата все още е затворена заради противоречия за собствеността. Прокуратурата обяви, че започва разследване законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА все пак няма да върне руските юношески отбори
УЕФА все пак няма да върне руските юношески отбори
Украинската ПВО свали 29 руски дрона и една крилата ракета
Украинската ПВО свали 29 руски дрона и една крилата ракета