НОВИНИ

В миналото и днес: Отношенията между Българската и Руската православна църква

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:31, 28.09.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Вече седмица руската църква е затворена. Конфлитът там породи много въпроси включително какви са отношенията между Българската православна църква и Руската православна църква в миналото и сега. След периода на комунизма, продължава ли нашата църква да е зависима от руската? Влошени ли са отношениета ни след войната между Русия и Украйна?

Чия собственост е Руската църква - какво пише в документите на ДА "Архиви"

Двете църкви поддържат отношения още от 10-ти век, когато Киевска Русия се е покръстила, разказва богословът проф. Иван Желев. Тогава Константинопол изпраща там български свещенослужители. По време на турското владичество пък нашите църкви и манастири са се обръщали към Русия за помощ. През 1945-та Руската църква помага за въстановяването на независимостта на нашата.

"След това 1953 година, когато ние си възстановяваме патриаршията, отново руската църква беше тази, която успя да убеди и други православни църкви да ни подкрепят", каза проф. Иван Желев, богослов.

"През комунистическия период Българската църква се превръща в, как да кажа, зависима твърде много от РПЦ във всяко едно отношение. Тази дейност е координирана не от църквите, тя е кооридирана от съответните служби за сигурност на двете страни - КГБ и ДС", посочи проф. Момчил Методиев, историк.

Много наши клирици учат тогава в Московската духовна академия. С началото на демократичните промени у нас обаче започва разколът в църквата и според проф. Желев тогава Руската църква помага да предоляването му. Според Момчил Методиев Руската патриаршия и сега влияе на Българската. Кулминацията е свиканият през 2016 година Всеправославен събор, на който нашата църква не присъства.

"Българската православна църква беше първата, която отказа участие на този събор и според всички наблюдатели това е станало под натиска на РПЦ", каза проф. Момчил Методиев, историк.

Без решение остава казусът със затварянето на Руската църква

Според Методиев пак под руски натиск, все още няма решение на Синода за автокефалията на Украинската православна църква. Професор Желев казва, че с промяната на отношението на държавата ни към Русия, се променят и отношенията между църквите.

"И се повлошиха отношенията, но продължаваме да имаме нормални отношения, не сме в прекъснато общение, както се нарича. Служим заедно, но не си гостуваме така, нашият патриарх не е ходил там, руският патриарх дойде тук, ние му стъкмихме една агитка и го пооплюхме. И затова може би нещата не вървят в междуцърковно отношение на високо равнище", коментира проф. Желев.

За какво става въпрос? За да служат в Руската църква само руснаци, през 2012 година тогавашният предстоятел на храма Филип Василцев изгонва двама български свещеници - Николай Нешков и Сава Кокудев. Българите, които се черкуват в храма, реагират с протест, включително и по време на първото посещение на руския патрирах Кирил през април същата година. Той беше в България и през март 2018-та по време на честванията на Шипка.

При отпътуването му избухна скандал- той каза, че е огорчен от представителите на българската държава, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия в приноса им за Освобождението на България.

Руският патриарх Кирил пристига на тридневно посещение у нас за 3 март

"В историята на Финландия и Полша я няма страницата с Освобождението на България. То е записано с кървави букви в историята на Русия. С никаква политическа коректност не може да се оправдае лъжливата историческа интерпретация", каза руският патриарх Кирил на 4.3.2018 г.

Проф. Иван Желев За мен тази реакция на патрирах Кирил беше прекомерна.

Момчил Методиев: Това поведение на руския патрирах беше арогантно, обидно.

Двете църкви, българската и руската, имат църковни представителства или посолства. Нашата църква няма храм в Москва, използва руски храм на името на света Богородица, има обаче клирик. Такъв преди години е бил дори покойният патриарх Максим. Руската патриаршия пък разполага с руската църква "Св. Николай". Двете църкви имат и общ светец - свети Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. Именно неговия гроб в момента не могат да посещават миряните.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си": Кои са най-наболелите проблеми в област Русе
"Кмете, запиши си": Кои са най-наболелите проблеми в област Русе
След бурята Даниел нов циклон потопи Централна Гърция
След бурята Даниел нов циклон потопи Централна Гърция