НОВИНИ

Предизборни смени на партии - кои са най-любопитните битки за кметове в страната?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:59, 28.09.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Интересни изборни комбинации в надпреварата за кметския пост се очертават в няколко големи града у нас. В Бургас "Продължаваме промяната - Демократична България" не успя да се договори за единна кандидатура, която да изправи срещу сегашния кмет от ГЕРБ Димитър Николов.

Вижте кандидатите за кметове по области

В Хасково в надпреварата се завръща един от бившите градоначалници, който се изправя срещу бизнесмен подкрепен от ПП-ДБ и БСП. В Благоевград кандидат на ИТН беше подкрепен от ГЕРБ, а в Перник партията на Бойко Борисов застана зад сегашния кмет, издигнат в първия си мандат от "БСП за България".

Вместо един кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България", в Бургас поотделно ще се явят Димитър Найденов подкрепен от ДБ и Констанин Бачийски от ПП.

"За съжаление не успяхме да отправим правилния сигнал към нашите избиратели, защото както аз многократно заявявах, демократичната общност заслужава единен кандидат, който да се изправи срещу Димитър Николов в Бургас. Опитах всичко, дори това се оттегля, призовах и господин Бачийски да направи същото, но така или иначе не се стигна до общ кандидат", каза Димитър Найденов, кандидат за кмет на Бургас.

12 са кандидатите за кмет на Бургас

Константин Бачийски от своя страна коментира, че до този момент е бил водач на общата листа, но не е подкрепил правителството в този му вид с участието на ГЕРБ.

"Другият проблем който беше изтъкнат е, че не съм защитавал правата на ЛГБТ обществото, защото съм гласувал срещу закона за домашното насилие, че интимната връзка е между мъж и жена. Съпротивата на "Да, България" според мен отслабва шансовете да бием ГЕРБ и работи за служебна победа на ГЕРБ".

12 кандидати влизат в битка за кметския пост в Благоевград

Интересна от партийна гледна точка е ситуацията и в Благоевград. Там ГЕРБ подкрепи настоящият градоначалник Илко Стоянов. Той е на този пост от 2021 година когато беше кандидат на Има такъв народ. Стоянов е избиран и за депутат от партията, но се отказа от мястото си в парламента. Бил е и заместник кмет на Петрич.

В Хасково един от кандидатите - Николай Ставрев, е подкрепен както то ПП-ДБ така и от "БСП за България". Той обаче се явява като независим. В надпреварата се включва и бившият кмет на града Георги Иванов - осем години след последния си мандат. Досега той е заемал поста четири пъти.

Петима са кандидатите за кмет на Хасково

"Винаги съм проповядвал и коментирал, че един кмет трябва да бъде стопанин, да забелязва всички детайли, някакси тези осем години детайлите изчезнаха", каза Георги Иванов, кандидат за кмет на Хасково.

"Аз не съм политик и идвам от частния сектор. Това, че Хасково е на дъното в момента като средна работна заплата като БВП и като цяло виждайки каква е ситуацията, реших да променя позицията си", обясни Николай Ставрев, кандидат за кмет на Хасково.

Подкрепа за кмет на Перник от ГЕРБ получи и настоящият градоначалник Станислав Владимиров. За първия си мандат той беше кандидат на "БСП за България". Сега се явява като издигнат от инициативен комитет.

Кои са кандидатите за кмет на Перник

Интересна стратегия за участие в изборите в столицата предлагат от "Гражданска инициатива за София". Те няма да имат свои кандидати за кмет и за кметове по райони, а единствено за общински съветници, които да контролират бъдещия кмет.

22-ма са кандидатите за кметския стол на София

"В уреждането на града да участват възможно повече хора, не решенията да се спускат отгоре от тъмните стаички, защото това се случва на практика през последните 30 години", каза Васил Гюров, "Гражданска инициатива за София".

Предизборната кампания започва утре, 29 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След бурята Даниел нов циклон потопи Централна Гърция
След бурята Даниел нов циклон потопи Централна Гърция
Арда Кърджали се поздрави с успеха при гостуването си на Крумовград
Арда Кърджали се поздрави с успеха при гостуването си на Крумовград