НОВИНИ

След поредната катастрофа: Хората от ж.к. "Дружба" са подавали сигнали за гонки и дрифтове в района

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:22, 28.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

5-годишното дете, което пострада снощи при катастрофа в столичния ж.к. "Дружба" е в реанимация, съобщиха от болница "Пирогов". То е с мозъчни травми и контузии по тялото. Оказва се, че жители на квартала са подавали сигнали до СДВР за опасно шофиране в района.

Следи от спирачки, издълбан асфалт и огромна дупка са част от следите от снощната катастрофа. Цяло чудо е, че е пострадало само едно дете,тъй като близо до мястото минава пътека, по която преминават ученици.

5-годишното момче пострада на столичния булевард "Копенхаген", след сблъсък на два автомобила. Катастрофата е станала при опит на единия да направи обратен завой и отнето предимство на друг автомобил. Според свидетели, шофьорът на едната кола се е движил с над 120 км/ч. Излетялата кола връхлита на тротоара и удря момченцето, което е било с майка си. Жената не е е пострадала.

Дете пострада при катастрофа в София

Жители от района, където снощи стана катастрофата твърдят, че непрекъснато изпращат сигнали до СДВР, Столична община и район "Искър" за начина, по който се шофира в този район - превишена скорост, минаване на червен светофар и постоянни нощни гонки. До момента резултат от тези сигнали няма.

Теодора Живкова е един от жителите на района, които редовно сигнализират полицията за многобройните пътни нарушения тук:

"Всяка вечер след 21:00 часа до малките часове на нощта по "Цариградско шосе" и по булевард "Копенхаген" има гонки, изключително агресивно шофиране от страна на мотористи и шофьори на МПС. Нетърпимо е да се живее така, създават се непрекъснато предпоставки за катастрофи. Подавали сме множество сигнали, досега без резултат."

Без резултат до момента е и настояването на хората от квартала на въпросното кръстовище да се постави камера за измерване на скоростта на колите.

- При тези условия няма как да сме спокойни...

- Не знам докога това трябва да го търпим - да има убити, премазани, блъснати, инвалиди хора. Това е недопустимо и трябва да се вземат кардинални и сериозни мерки.

- Не мога да разбера защо трябва да стане катастрофа, за да се вземат мерки.

От СДВР съобщиха, че все още се изясняват подробности за катастрофата в рамките на образуването досъдебно производство. От там потвърдиха, че пробите за алкохол и наркотици и на двамата водачи са отрицателни.

Ръст в броя на катастрофите отчитат от МВР. За първите 8 месеца на тази година те са били 4500. Загиналите са близо 350 души, а ранените са около 6000 хиляди. Спрямо същия период на миналата година увеличението на катастрофите у нас е с близо 300. Остава отворен въпросът защо въпреки сигналите и системните нарушения в този район, мерки не са взети и се стига до тежкия инцидент с 5-годишно дете.

5-годишното дете, блъснато в София, е в реанимацията на "Пирогов"

В късния следобед от СДВР съобщиха, че от началото на годината са получени само два сигнала от граждани за района на булевард "Копенхаген" в 8-о РПУ. Единият е за дрифтиращ автомобил, а другият за шум от мотори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация по взривяване на морска мина направиха във Варна
Демонстрация по взривяване на морска мина направиха във Варна
България ще загуби над 1 милиард евро, ако не предаде в срок плановете за въглищните региони (Обзор)
България ще загуби над 1 милиард евро, ако не предаде в срок плановете за въглищните региони (Обзор)