НОВИНИ

За страха от водното бедствие във Волос - разказ на един гръцки студент в София

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 28.09.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Волос - крайбрежният град, който всяко лято се радва на хиляди туристи, този сезон посрещна разрушителния сблъсък на огъня и водата. Водното бедствие обаче се повтори тази нощ, а заради пороите полицията забрани придвижването в града. Каква е ситуацията в града - разказва на един студент в София, който живее със страх и тревога за семейството и приятелите си във Волос.

Ахилеас учи медицина и работи в България, но сърцето му е във Волос. Страшната трагедия застигна родния му град за втори път.

Бурята Елиас: Блокирани пътища и отново наводнения в Гърция

Жителите на Волос получиха през последните дни нови съобщения с предупреждение за надвиснала заплаха. Благодарение на модерната система за известяване в страната, хората са били уведомени навреме, че се задава нова буря - Елиас.

Ахилеас, жител на Волос: "Как само заради едно съобщение да изоставят всичко, което са градили с години. Разбирам ги. Въпреки, че имаше смъртни случаи точно поради тази причина - хората отказваха да напуснат домовете си."

По-малко от месец след голямата трагедия - коритото на реката, пресичаща Волос не е било почистено напълно. И снощи заради поройния дъжд, тя отново е заляла улици и е наводнила сгради. Ахилеас разказва, че майка му и баща му са се качили на четвъртия етаж на сградата, в която живеят, докато бурята отмине. Той не спира да се тревожи за тях:

"Много е страшно. Хората се страхуват какво предстои, въпреки че повечето си мислят, че са загубили всичко. Нямаме питейна вода. Водата става само да си измиеш съдовете. Дори не можеш да се изкъпеш. На много места няма и електричество, а без него хората не могат да живеят и да работят нормално."

Циклонът Елиас връхлетя Гърция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Улиците, на които е израснал, вече не са същите. Наводнението потопи спомените му, които сега трябва да бъдат извадени от тинята.

снимки: БТА

Ахилеас, жител на Волос: "Някои места в моя квартал бяха напълно разрушени. Имам снимки с мои приятели от детството, на които си играем на същите тези места, които в момента са унищожени. Не знам дали ще бъдат оправени скоро."

Алихеас се надява когато види Волос отново, любимият му град да се е съвзел от трагедията.

Автор: Ния Прелджич, стажант-репортер

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организаторите на световното първенство по ръгби предвиждат разширен турнир с 24 отбора и нов формат на груповите етапи
Организаторите на световното първенство по ръгби предвиждат разширен турнир с 24 отбора и нов формат на груповите етапи
Иван Иванов и Елизара Янева отпаднаха на осминафиналите на сингъл на европейското лично първенство до 16 г. в Парма
Иван Иванов и Елизара Янева отпаднаха на осминафиналите на сингъл на европейското лично първенство до 16 г. в Парма