НОВИНИ

След три десетилетия в санданското село Голешово проплака бебе

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 28.09.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

В планинското село Голешово над Сандански се роди бебе за първи път от 30 години насам. Малкият Иван дойде на бял свят в многодетно семейство.

Атанас Ангелов е родом от ямболското село Изгрев, но преди година се мести в село Катунци, където работи като животновъд. След няколко месеца среща сегашния си работодател, който му предлага постоянна работа като кравар и дом, в който да заживее със семейство си.

Стоян Съботанов, кметски наместник на с. Голешово: "Качва го тука със своя джип, настани ги в тая къща и така започнаха."

БНТ: На тях им хареса?

Стоян Съботанов: "Ами да, той се грижи за тях."

На 10 август се ражда малкия Иван, който е осмото дете в многодетната фамилия на Гергана и Атанас. И така официално става 31-ия жител на село Голешово. Най-големият син Исус е завършил 7 клас, а петте сестри на малкия Иван ходят на начално училище и на детска градина в село Катунци, като всяка сутрин училищния автобус ги взима и връща до къщата им в селото.

Стоян Съботанов, кметски наместник на с. Голешово: "Радваме се, всички хора останаха възхитени, защото това се случва много рядко вече. Последното бебе къде се роди, беше моята голямата щерка, преди 33 години. И оттогава насам тука деца няма. Нямат проблеми с хората, не правят бели, не са конфликтни. Няма къща, дето да не са дали нещо дрешки, за изхранване... Само да слушат и да работят, а пък децата, днес говорих с директорката, послушни са, учат се, пишат... Имат голямо желание, там са в друга среда, не като тук сами, да могат да се социализират.

Атанас Ангелов, баща: "Приети сме, харесваме и работата, добре си живеем. Всички ни помагат, живи и здрави да са. И на всички да помагаме и да бъдем верни и уважителни с хората."

Досега село Голешево наброяваше 30 жители, предимно възрастни хора. Младите живеят и работят в Сандански, Благоевград, че и по-далеч, в чужбина. Затова и новината за новия живот в селото ги радва, и всеки помага на младото семейство, кой с каквото може.

Ленка Костова: "Кой дрешки, кой храна, така е."

БНТ: Пък те живи и здрави ще ви помагат, кой ще нацепи дърва, някой да помогне...

- О да, така е, няма къде да идат.

БНТ: Ще разчитате на младите?

- Ми как, ако я няма младежта, ние старите за къде?!

Гергана Колева, майка: "Всичките ми помагат тука. На чист въздух, тука по-добре се чувстват децата, нищо че няма хора. По-добре се чувстват децата ми тука, тука ще останем."

Атанас и съпругата му Гергана са живели в Германия и в Чехия, но се завръщат да работят и живеят в България, защото според тях тук е най-хубаво.

Атанас Ангелов, баща: "Тука ми беше най-приятно и по-хубав чист въздух, и така ми хареса къде да съм аз с моите деца. От България по-хубаво няма."

А в село Голешово си пожелават още дълги години да живеят в мир и сговор, и да посрещат още деца, родени там.

Репортаж: Десислава Малинова, Феодор Сургов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Берое представи нов треньор в първия отбор
ПФК Берое представи нов треньор в първия отбор
Красимир Дунев: Конкуренцията на световното е ужасяваща, състезанието ще бъде много тежко
Красимир Дунев: Конкуренцията на световното е ужасяваща, състезанието ще бъде много тежко