НОВИНИ

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони - ябълка на раздора в парламента днес

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:09, 28.09.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които утре правителството трябва да одобри, предизвикаха напрежение сред партиите, които подкрепят управлението.

От ГЕРБ и ДПС имат съмнение, че в тях са включени фирми, спонсори на "Продължаваме промяната". От ПП отричат това.

Тази сутрин лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС са провели спешни разговори с премиера Николай Денков, за да се търси изход от напрежението. Разбрали са се подкомисията за контрол на еврофондовете да бъде трансформирана в комисия. Така депутатите в комисията ще участват във всички важни решения, които ще се взимат за бъдещето на въглищните райони. Напрежението пък даде повод на опозицията отново да критикува партиите, които подкрепят управлението.

"Сега се появяват едни фирми, които за над 3 млрд. лева кандидатстват. В същото време пише, че формално след това ще бъдат оценявани, с това ние не сме съгласни. Защото като гледам фирмата на Дечо Колев, нямам нищо против. Само че той е основен спонсор на "Промяната"", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Твърди се, че грешката е неволна, формална оценка на тези фирми, надяваме се да е така. Ще предложим днес заедно с ГЕРБ създаването на комисия за контрол на еврофонодвете, за да няма такива неволни грешки и всичко ще минава през парламента. Ще прегледаме нещата, които се отнасят по тези проекти, защото трябва да се решат проблемите на хората", коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"За пореден път се демонстрира една некомпетентност по това, което касае тези региони. Отново ГЕРБ залитат по риториката на "Възраждане", която е срещу тези инвестиции, които трябва да се случат в тези региони. За запазване на работните места на хората. Фирмите са споделили свои инвестиционни намерения, това по никакъв начин не ги прави бенефициент по териториалните планове", уточни Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

"Ние сме категорично против ликвидирането на енергетиката ни, смятаме че Плана за възстановяване и устойчивост не само трябва да бъде предоговорен, ако Брюксел откаже това нещо да се прави, ние трябва да поставим въпроса дали този план е изпълним за нас и да останем без енергетика.", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

"Имитацията от страна от Борисов на критика към ПП свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава. Порочният модел 12 - 13 години на управлението на ГЕРБ и Борисов зарази и ПП", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

От ГЕРБ и ДПС очакват че при решението си утре правителството ще се съобрази с техните забележки за развитието на въглищните райони.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович: Направих фантастична година, бъдещето на тениса е в добри ръце с Карлос Алкарас
Новак Джокович: Направих фантастична година, бъдещето на тениса е в добри ръце с Карлос Алкарас
Христо Стоичков: Винаги съм симпатизирал на пловдивския футбол
Христо Стоичков: Винаги съм симпатизирал на пловдивския футбол