Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Денков след среща с еврокомисар Илиана Иванова: За Шенген обсъждаме единствено декември 2023 г.

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 28.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г. Работим затова всеки ден. Голяма част от тези усилия са по дипломатически път, тъй като не винаги шумът и гласността помагат при този тип усилия", заяви Николай Денков след среща с еврокомисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Позицията на Европейската комисия е, че България и Румъния отговарят на критериите за членство и активно допринасят за по-доброто функциониране на Шенгенската система. Целта е това да се случи до края на тази година, подчерта Иванова.

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

"България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на ПВУ. Над милиард и 400 милиона лева няма да влязат в България", каза българският премиер.

"Плащанията по Плана се извършват въз основа на изпълнени ключови етапи и цели. Колкото по-бързо тези мерки бъдат изпълнени от българското правителство, плащането ще се случи, надявам се до края на тази година, над 724 милиона евро е заявката за второто плащане. Важно е българската страна да изпълни тези ангажименти. Само България не е предала териториалните си планове и загуби вече почти 100 милиона евро, други 800 млн. евро са под въпрос", подчерта Илиана Иванова.

Според Николай Денков на срещата са обсъдени приоритетите на българското правителство.

"Как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България", допълни Денков.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

"Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова.

На въпрос на БНТ българският еврокомисар отговори, че чрез регионалните иновационни долини може да се помогне за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

"Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита такава регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия", добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

"Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели", заяви Денков.

Снимки: БТА

Той коментира гласуването отново на промените в Закона за съдебната власт след ветото на президента Румен Радев така: "Не очаквам изненади. Много е ясна структурата, по която работи в момента мнозинството в Народното събрание по отношение на структурата на Висшия съдебен съвет и какви трябва да са отговорностите на главния прокурор. Очакваме промените в Конституцията до средата на декември тази година".

След ветото на президента - депутатите гласуват отново промените в Закона за съдебната власт

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна сделка в НБА прати Деймиън Лилард в Милуоки Бъкс
Огромна сделка в НБА прати Деймиън Лилард в Милуоки Бъкс
Олимпик Марсилия назначи Дженаро Гатузо за треньор
Олимпик Марсилия назначи Дженаро Гатузо за треньор