НОВИНИ

Бурята Елиас: Блокирани пътища и отново наводнения в Гърция

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:50, 28.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Отново проливни дъждове и гръмотевични бури в Гърция - този път причината е циклонът Елиас. Най-тежко засегнат е остров Евбея - вторият по-големина в страната. Новата буря удари същите райони, които бяха опустошение и от бурята Даниел в началото на месеца, която отне живота на 17 души в страната.

В град Волос снощи беше наложена забрана на хората да излизат навън. Очаква се днес да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция.

Гърция затваря училища в очакване на нови проливни дъждове

Те мислеха, че кошмарът е минал и скоро няма да се повтори, но жителите на Волос отново се сблъскаха със силата на водата. Улиците са реки, контейнери за боклук плават като малки хартиени лодки. Този път не бурята Даниел, а циклонът Елиас не пожали крайбрежния град. Във Волос снощи беше наложена забрана на хората да излизат.

Циклонът Елиас връхлетя Гърция (СНИМКИ/ВИДЕО)

На остров Евбея пътища бяха блокирани, на място са екипи на пожарната служба, части на армията и танк. На острова се намира и министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас.Проблеми от лошото време възникнаха и в Атика. От съображения за сигурност някои пътища бяха временно затворени. Сред калта и останките в наводненото село Метаморфози в Централна Гърция - 60-годишният фермер Атанасиос Кости изхвърля спомените от живота си.

"Роден съм тук през 1963 г., тук съм израснал. Всичките ми спомени са тук. Всичко е унищожено, трябва всичко да хвърлим", каза Атанасиос Кости.

Снимки: БТА

Две от 16-те жертви на бурята Даниел по-рано този месец са от Метаморфози и повечето села в региона изглеждат така. Жителите им бяха евакуирани с надуваеми лодки, реколтата им беше пометена от водата, животните им погубени. Повечето от 300-те жители на Метаморфози са фермери точно като Атанасиос. Сега вещите им се търкалят безжизнени по улиците - картини в рамки, мебели, одеяла и килими.

"Сега никой не живее в селото. Всички напуснаха. Идват през деня, почистват къщите си и пак си тръгват. Живеят в съседни села, където нямаше наводнения - при роднини или под наем", сподели Атанасиос Кости.

Единственият звук, който се чува сега са капките на дъжда, който донесе новата буря Елиас. Тя няма какво повече да отнеме на хора като Атанасиос, чийто живот вече беше пометен.

Новият циклон се очаква да предизвиква хаос в Гърция и през следващите два дни. Властите изпращат съобщения чрез системата за предупреждения хората да не излизат навън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кое е най-красивото село във Франция?
Кое е най-красивото село във Франция?
Гледат мярката на непълнолетните, задържани по случая със застреляното 18-годишно момче
Гледат мярката на непълнолетните, задържани по случая със застреляното 18-годишно момче