НОВИНИ

Парламентът прие промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или оповестяващи информация за нарушения

Николай Минков
от Николай Минков
06:24, 28.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Миналата седмица на първо четене депутатите решиха България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от "Лукойл" и заложиха 30 дни срок.

Вчера обаче народните представители от икономическата комисия при обсъждане на промените в закона на второ четене решиха дерогацията да отпадне от 1 октомври догодина.

В този период рафинерията ще намалява поетапно количествата на сорт "Урал".

Икономическата комисия в НС реши да отложи с 1 г. прекратяването на дерогацията на "Лукойл"

Министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към нефт, който не е от Русия.

Според него отпадането в 30-дневен срок, както е заложено в момента, крие сериозни рискове.

Парламентът обсъди на второ четене Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки, с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

До този момент депутатите гласуваха да се въведе такса не върху петролните продукти, а върху природния газ с произход от Русия от 20 лв. за мегават час. От опозицията изчислиха, че, ако това бъде въведено ще се отрази на потребителите на синьо гориво, което ще поскъпне с около 30 %. Предстои и обсъждането на предложението какво ще се случи с дерогацията на руски петрол. Първоначалното решение предвиждаше след 30 дни Нефтохим да спре да работи с руски петрол, но вчера на Комисия на икономическа политика е взето решение дерогацията да продължи да действа още 12 месеца като през това време рафинерията поетапно ще намалява работата си с нефт от Русия.

Със 112 гласа "за", 53 "против" и 4ма "въздържали се" парламентът прие на 1во четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, внесени от Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България".

"Къде мога да подам сигнал срещу чекмеджето с кюлчетата на Бойко Борисов за корупция доходи, които не може да докаже, в размер на 4 млн. лв. Ще приложа и снимков и видеоматериал”, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Тук има един депутат от управляващата сглобка, виден певец, който “има човек в НАП”. В кабинета на Пеевски може пък да занаят и там ...Не е нормално законодателството да стимулира доносничеството", сподели Цончо Ганев.

”Няма ли по този начин да отворим вратата за разрешаване на междуличностни проблеми, които още доведат до още повече проблеми. Тези норми няма да са работещи и ще създадат още повече проблеми. Няма да го подкрепим в този вид, при нас стана практика да правим ремонт, на ремонта, на ремонта на закона и това не води до добри резултати”, каза Смиляна Нитова от БСП за България.

"Давността за носене на отговорност остава. Предлага се да отпадне само времевия обхват за образуване на производство по сигнал. Това не е давностен срок, това е по изричното искане на Европейската комисия", обясни Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа визита: Еврокомисар Илиана Иванова идва в България
Първа визита: Еврокомисар Илиана Иванова идва в България
Вятърът отслабва, в югоизточните райони са възможни проливни валежи
Вятърът отслабва, в югоизточните райони са възможни проливни валежи