НОВИНИ

"Записки по едно предателство" - премиера на най-новия филм на Георги Дюлгеров

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:03, 27.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Култура
Слушай новината

Премиерата на най-новия филм на проф. Георги Дюлгеров "Записки по едно предателство" е тази вечер. Филмът е базиран изцяло върху събитията около избухването на Априлското въстание през призмата на приятелството между Захарий Стоянов и Георги Бенковски.

Лентата е продукция на Българската национална телевизия, а всички зрители ще могат да я гледат в кината от 29 септември.

Филмът е историята на едно предателство, което води до гибелта на Георги Бенкоски. Целият екип през цялото време се придържа към достоверност на епохата, за да пресъздаде всеки детайл. Това е вторият опит, да заснеме историята.

"Мечтата за този филм е отколешна. Ще кажа, че съм го направил с душа, че обичам и Захари Стоянов, и актьорите си, които играят според мен много хубаво", каза режисьорът проф. Георги Дюлгеров.

В ролите на Георги Бенковски и Захари Стоянов влизат младите актьори Пламен Димов и Иван Николов.

"Колко е достоверно като историческа личност, ние се придържаме към описанията, които имаме в тази книга", посочи Пламен Димов.

"Предателят в нашия филм дядо Въльо си остава роб и след Освобождението", каза Иван Николов.

Ключов герой е и актьорът Ивайло Христов, който се превъплъщава в ролята на предателя на Бенковски - Дядо Вълю. Едно от предизвикателствата за актьорите е, че говорят на три различни местни диалекта, които са описани в записките. А за да се запазят автентичността униформите на Бенковски са идентични с оригиналните.

"Униформата на Бенковски е шита на ръка", каза Димов.

"Снимахме в планина, в гора, газихме в реки, снимахме в пещера, на коне и с оръжия. Това изключително много ни помогна да се потопим в една достоверна среда", разказа Иван Николов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ: Септември е бил доста по-топъл отколкото юни
НИМХ: Септември е бил доста по-топъл отколкото юни
Николай Костов: В процес на усъвършенстване сме
Николай Костов: В процес на усъвършенстване сме