НОВИНИ

От 1 октомври отсъствията на учениците ще се извиняват само по електронен път

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:37, 27.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Образование
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните дневници на училищата. Лекарите обаче все още издават и хартиени, защото нямат обратна връзка дали дигиталният документ е стигнал до училището. От 1 октомври отсъствията по медицински причини на учениците ще се извиняват само по електронен път.

От началото на седмицата доктор Миндов издава електронни извинителни бележки, но не знае дали те сa стигнали до училищата.

"Предпочитам дори и да ги изпратя електронно, да ги дам и на хартия. Така и родителите и учениците са по-спокойни, че имат бележка. Тоест виждат нещо - пипват го донякъде служи тази бележка и за информация освен на учителя за извиняване на отсъствия, и на родителя пък да знае колко дни е определил лекаря", заяви председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, д-р Георги Миндов.

Край на хартиената извинителна бележка за учениците

Електронната бележка влиза в училищния дневник до 15 минути след като е изпратена от лекарския кабинет. В столичното 140 училище все още извиняват отсъствията предимно с хартиени бележки.

"Това, което имаме към момента е само една получена електронна бележка. Зад нея обаче не стои формация, която да ни даде за период и така нататък от кой личен лекар е издадена. Най-вероятно предстои някаква актуализация", каза Мая Зафирмова, директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

"Какво трябва да прави класния ръководител за проследяването на тези бележки ? Как ще се известява класния ръководител, че такава бележка е пристигнала - надявам се да имаме по-точни инструкции", заяви Виолета Илиева, учител от 140-о СУ "Иван Богоров".

От Министерството на електронното управление обясниха, че дали класния ръководител ще получи известие за постъпила бележка зависи от доставчика на електронния дневник.

"Данните постъпват автоматично и неизвинените отсъствия биват извинени по медицински причини автоматично. Имат идентификация на ученика и съответно от коя до коя дата е бил на лечение", заяви зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

Електронната бележка е с датата от деня на прегледа, но с нея ще могат да се извиняват отсъствия от преходни дни, обясняват от министерство на електронното управление.

"По преценка на доктора може да бъде издадена с един ден назад", категоричен бе Мундров.

"Ако ма такава възможност трябва да бъде облечена в съответната нормативна база", заяви председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, д-р Георги Миндов.

Иван Маджаров: Електронните извинителни бележки за учениците ще са без диагноза

Сега лекарите работят по указания от 2017 г., според които с бележка може да се извиняват отсъствия от датата на прегледа. През октомври ще се признават само хартиените бележки, издадени до края на този месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Колев: В Славия има голова немощ
Иван Колев: В Славия има голова немощ
БК Берое се наложи над Спартак Плевен в контрола
БК Берое се наложи над Спартак Плевен в контрола