НОВИНИ

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 27.09.2023
6353
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С-300 не е на въоръжение на Сухопътните войски и е извън компетенцията ни. Стратегическо и политическо решение е то да бъде предоставено на Украйна, заяви в студиото на "Още от деня" командирът на Сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков.

Коментарът му по повод реакцията на Русия, че решението на България ще доведе до невинни жертви беше, че войната непрекъснато води до невинни жертви и от двете страни.

Дешков подчерта, че от въоръжението на Сухопътни войски до момента нищо не е предоставяно на Украйна:

"Ние поддържаме това, което е предвидено за отбрана на страната, поддържаме го на ежедневна база и такова не е давано на Украйна."

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски е на 30 години. Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в проектодоговор, който трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

"Говорим за общо 198 машини, но става въпрос за 183 на базата на "Страйкър", като тези 183 са 6 различни вида. От тях 90 са основните бойни машини на пехотата", поясни Дешков.

Машините и цялото оборудване в тях струват около 1 млрд. и 208 млн. долара. Отделно артилерийските и противотанковите боеприпаси са около 167 млн., които представляват 5 комплекта боеприпаси за всички машини. В цената влизат също комуникациите, двугодишно обучение на инструктори в България.

С доставката на машините пристигат и резервните части за първоначалната поддръжка за срок от минимум 1 година. Предвидена е и подготовка на персонала за поддръжка на машините, а при пристигането им, те ще бъдат сглобявани в заводите "Терем", допълни той.

По думите му, преминаването на тези машини ще позволи на Сухопътните войски да преминат на едно съвсем различно високо ниво, което ще позволи изпълняването на плановете за защита на страната ни по нов начин.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на четвъртфинал на Европейската отборна купа по баскетбол 3х3
България е на четвъртфинал на Европейската отборна купа по баскетбол 3х3
Полицаи от Велико Търново засякоха автомобил с мигранти
Полицаи от Велико Търново засякоха автомобил с мигранти