НОВИНИ

Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:40, 27.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които подават сигнали за укриване на данъци - не среща подкрепа от повечето партии в Народното събрание.

Връщат 20% ДДС за ресторантите?

От ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха, че не биха подкрепили такива промени. Асен Василев обясни, че в много страни се стимулира подаването на такива сигнали и мярката дава изключително добри резултати.

Бойко Борисов напомни, че ресторантьорите, хотелиерите, фитнесите понесоха най-големи щети от ковид мерките,затова ставката трябва да остане 9%. ГЕРБ няма да подкрепят и предложението - хората, подали сигнал за укриване на данъци да получават 10% от събраното. Борисов заяви, че такива, по думите му, авангардни предложения е добре да се обсъждат с некоалиционните партньори.

"И сега в сферата на шегата, с връщането на ДС в София бонус- донос си върви като нещо абсолютно реално, защото ДС без доноси не може да съществува. Някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали, за което да получава пари агентурни , най- вероятно. Какви са тези бонуси- това бяха навремето на сътрудниците на ДС, когато имаш водещ офицер той взима 30 лв затова че има агент. Като имаме агент да те издаде , ще получи бонус за това. Това е една перачница за пари. Защото отиваше даваш за 100 фирми, от търговски регистър си ги избираш, все за една ще намерят и отиваш и си взимаш пари. Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Алибегов за връщането на ДДС: Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване

ДПС са твърдо против увеличаването на ДДС за ресторантьорите и хотелиеритe. Въпросът за бонусите коментираха така:

"И това няма да го подкрепим. за нас това е една репресия. Ще започнат едни измислени сигнали... Ще има хора, които ще си подават сигнал след сигнал, за да вземат 10 процента. Това е смешно, няма да се случи", заяви Делян Пеевски от ДПС.

БСП настояват да се запази ставката от 9% и отхвърлят финансови стимули за сигнали за укриване на данъци.

"Отвратително, извинявам се за думата, която използвам. Неправилно, това е стимулирани на доносничество, неуточнен механизъм по който ще се случва", каза Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

Асен Василев обясни, че стимули за хора, които подават сигнали съществува в много страни и дава добри резултати.

"Такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в Англия и е изключително ефективно. Тава не е нещо ново, което сме си измислили тук и то работи много добре. Най-големите данъчни измами обикновено се откриват от такива сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин", заяви Асен Василев - министър на финансите.

Предложение: Нулевата ДДС ставка за хляба и брашното да остане до средата на 2024 г.

Василев съобщи, че водят преговори с представители на бранша. И се подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическата комисия в НС реши да отложи с 1 г. прекратяването на дерогацията на "Лукойл"
Икономическата комисия в НС реши да отложи с 1 г. прекратяването на дерогацията на "Лукойл"
Хебър и Ботев Враца завършиха 1:1
Хебър и Ботев Враца завършиха 1:1