НОВИНИ

Как отеква дипломатическият разрив между Канада и Индия

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 27.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Горещо започна политическата есен в Канада. Председателят на Камарата на общините подаде оставка, след като се извини за представянето като "герой" на 98-годишен украинец, който е служил в нацистка част от СС.

Индия прекрати издаването на нови визи за канадски граждани

Но това не е всичко - до днес продължава политическото напрежение между Индия и Канада след обвиненията от министър-председателя на северната страна за дирижиран от Индия заговор за убийството на сикхския сепаратист Хардип Сингх Ниджар.

"Напрежението започна да отшумява, тъй като беше изместено от друга неудобна ситуация, в която беше въвлечена долната камара на канадския парламент с изказване, направено от председателя ѝ и в чест на посещението на Володимир Зеленски. Преместването на вниманието от едно събитие към друго не означава, че конфликтът е решен. Той все още стои на дневен ред и рефлектира най-вече върху канадските граждани от индийски произход, които, за да влязат в Индия имат нужда от виза, а индийските власти всъщност спряха издаването на виза", коментира анализаторът Вера Гигова в предаването "Светът и ние" по БНТ.

По нейни думи проблемът придобил сериозни размери, които са излезли от рамките на политическата конфронтация.

"Канада се намира в изключително деликатна ситуация, защото повечето от нейните съюзници са много внимателни в развиването и запазването на икономическите и политическите взаимоотношения с Делхи. За повечето от тях Индия е много важен партньор, който има икономическа и демографска мощ", каза още Гигова.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български пощи ще предоставят достъп до базови телемедицински услуги
Български пощи ще предоставят достъп до базови телемедицински услуги
Дават още 5 млн. лева за спортни площадки в училищата
Дават още 5 млн. лева за спортни площадки в училищата