НОВИНИ

Даваме ракети С-300 и патрони на Украйна, решиха депутатите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:36, 27.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание одобри допълнителна военна помощ за Украйна във вид на ракети за зенитни системи С-300. Решението беше прието след напрежение между управляващите и опозицията. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се противопоставиха на предоставянето на военна помощ. БСП напусна залата след като чуха отговорите на началника на отбраната.

Русия призова България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети С-300

Три пъти блокирано начало на дебат от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". И трите формации поискаха почивки, за да може да дойде военният министър.

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": "Имаме процедура, групата на "Възраждане", да поканите министъра на отбраната Тагаренко, Тагарев, извинявам се, да присъства. Тъй като това касае изцяло повереното му министерство, което той ще съсипе."

Росен Желязков, председател на НС: "Ще уведомим министъра за направеното предложение, но МС не е вносител, така че може да участва само, ако прецени."

В крайна сметка в залата се явиха началника на отбраната и шефа на противовъздушната отбрана. Вносителите се мотивираха.

Христо Гаджев, ПГ на ГЕРБ-СДС: "България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските ВВС, т.е. те няма как да се ползват. През периода на 2020-2022 се е провел опит за съжаление в МО, за съжаление, защото е неуспешен да се ремонтират тези зенитноуправляеми ракети. За съжаление производителят Алма Сантей е потвърдил писмено, че дори не притежава поточни линии, по които да ги ремонтира."

Атанас Зафиров, ПГ на "БСП за България": "Аз знам тук какъв е дежурният отговор - даваме неизправни ракети, които не могат да бъдат ремонтирани. Колко удобно. Утре ще кажем даваме и самите зенитно-ракетни комплекси С-300, защото нямат въоръжение, вече са станали безполезни. Логично ли е? Ами логично е."

Иво Мирчев - ПГ на ПП-ДБ: "Започваме да мислим сега за сигурността на украинските войници и БСП откога мисли за сигурността на украинските войници. Тези ракети са дефектни, това е констатирано от производителя."

Иво Мирчев - ПГ на ПП-ДБ: "Имаме много ясни индикации от украинската страна, че тези ракети за нея представляват интерес."

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Трябва де се зададе въпроса - защо никой не ни казва колко точно от тези ракети ще бъдат дадени. Колко точно? Ние ще питаме и трябва да видим дали този въпрос трябва да се обсъжда тук в залата, дали трябва да се обсъжда при закрити врата, защото в крайна сметка нашето голямо опасение е, че ще бъдат дарени на практика почти всички ракети. Подарени."

Последва закрито заседание. Според БСП военните не дали конкретни отговори и препратили въпросите към политическите лица.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Ние категорично твърдим, че това е национално предателство, което е заплаха за националната сигурност на българите, българския народ и на България. Ето защо в знак на протест напуснахме залата. Знаете нашата позиция."

Делян Пеевски - ПГ на ДПС: "БСП напуснаха, "Възраждане" се изказаха, направиха си кампания. Нищо интересно няма в тая тема, но всеки иска да си създава политики."

В крайна сметка без да се разбере колко зенитни ракети ще бъдат изпатени на Украйна, мнозинството прие изпращането на допълнителна помощ.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьор, който се врязал в стадо овце и избягал
Задържаха шофьор, който се врязал в стадо овце и избягал
Българската федерация по плувни спортове спря състезателните права на Антъни Иванов за срок от три години
Българската федерация по плувни спортове спря състезателните права на Антъни Иванов за срок от три години