НОВИНИ

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:54, 27.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата започва проверка има ли престъпление при прехвърлянето на собствеността на Руската църква след сигнала подаден от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.

Чия собственост е Руската църква - какво пише в документите на ДА "Архиви"

Сигналът на депутатите е в две части. Първата касае собствеността на земята и на сградата на православния храм "Свети Николай Мирликийски", известен още като Руската църква в центъра на София. Народните представители искат да се провери дали е извършено престъпление през 1997 година, при издаването на Констативен нотариален акт за собственост на посолството на Руската федерация.

"За нас те не са собственици, но това може да го установи само прокуратурата. Вчера от правосъдното министерство казаха, не могат да се произнесат, защото има документи в много други учреждения. По Нотариалните актове, досието - липсват документи как се е случило това. За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този Нотариус е извършил престъпление, според нас, казвам", каза Делян Пеевски, народен представител от ПГ на ДПС.

Нотариус Иван Дахтеров: При издаването на нотариалния акт за Руската църква е представен крепостен акт от 1898 година

Прокуратурата вече е образувала проверка, като ще бъде изискана цялата документация по обстоятелствената проверка при издаването на Констативния нотариален акт, с който е призната собствеността на руското посолство в София, като приемник на дипломатическата мисия на Царска Русия.

"Следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване, както на земята като терен, така е на сградата на православния храм "Св. Николай Мириклийски Чудотворец". В тази връзка ще бъдат изискани документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква. Също така ще бъде изискано и становище от Дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет. Като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документите по повод издаване на Констативния нотариален акт", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Снимки: БТА

Проверката трябва да установи два факта - дали има нарушения от страна на Нотариуса, издал акта в качеството му на длъжностно лице, както и дали същия е въведен в заблуждение от заявителите на процедурата. Ще се проверява още автентичността и истинността на документите, които са представени, за да се издаде Констативния нотариален акт. В сигнала на депутатите се иска още да се извърши проверка и на доклада на ДАНС, който е станал повод за експулсирането от страната ни на архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещенослужители за шпионска дейност у нас.

"Би трябвало прокуратурата да извърши проверка за това каква дейност са развивали тези свещеници. И пак казвам, ако има тук някаква шпионска мрежа, ДАНС да каже кои са тези, които са вербувани от руските свещеници. И да вземат да ги арестуват", каза Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП - ДБ.

От брифинга на прокуратурата стана ясни, че СГП ще изиска доклада на ДАНС, който доведе до експулсирането на свещениците.

МП: Установяването на собствеността върху Руската църква изисква задълбочена проверка

Според източници на "По света и у нас" в ДАНС повече от две години има данни за руските шпионите в расо. Дейността на архимандрит Змеев и неговите колеги е била по няколко основни направления. Едното е било да се всяват противоречия между висшия клир на Българската православна църква по въпроси, свързани с позиции на поместните православни църкви. Има данни, че тримата свещеници са провокирали и противоречия е между църквите в България и Република Северна Македония.

Георги Свиленски: Искаме да видим доказателствата, че експулсираните свещеници са шпиони

Второто направление, по което има данни, че тримата руски духовници са работили е било провеждането на политическа агитация в полза на Кремъл. Третото направление е било събирането на изпреварваща информация за действията на властите у нас по отношение на войната.

Вижте и прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 души са задържани при акция срещу нелегалната миграция
Близо 100 души са задържани при акция срещу нелегалната миграция
1/3 от населението на Нагорни Карабах е избягало в Армения
1/3 от населението на Нагорни Карабах е избягало в Армения