НОВИНИ

1/3 от населението на Нагорни Карабах е избягало в Армения

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:52, 27.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 50 000 са бежанците от Нагорни Карабах, които са пристигнали в Армения - това е над една трета от населението на размирния регион. Етническите арменци напуснаха домовете си, след като в неделя Азербайджан отвори единствения път, водещ към Армения. Огромният прилив на хора заплашва да предизвика хуманитарна криза.

Граничното село Корнидзор между Нагорни Карабах и Армения - емоционалната среща между баща и дъщеря. Малкото момиченце пристига с камион, натоварен с деца от размирния регион. Много от прииждащите арменци са натъпкани в стари съветски лади и камиони. На границата ги посрещат с вода и храна. Минали са тежкия планински път през Лачинския коридор - шосето се вие на зигзаг, а сателитни снимки показват километрични задръствания.

САЩ поискаха наблюдатели в Нагорни Карабах в очакване на преговори между Баку и Ереван

Град Горис се превърна в основна дестинация за бягащите семейства. Арменското правителство обяви, че е подготвило подслон за 40 000 души, но до снощи са настанени едва около 3 хиляди души. Вера Петросян тръгва само с дрехите на гърба си.

“Живяхме там 50 години. Децата бяха в Степанакерт, аз живеех на село. Един ден стрелбата започна, продължи цял ден. Два дни живяхме в пещера, после ни пратиха кола", сподели пенсионираната учителка Вера Претросян.

20 жертви и близо 300 ранени при експлозия в Нагорни Карабах

В мотел в Горис семейство си спомня за тежкото пътуване. Сузана Баласанян е само с дъщеря си и с малкия си внук - баща му е загинал още при конфликта през 2020 г.

"Малкият ме попита - "Бабо, нямаме ли вече дом?" Отговорих - не се тревожи, отново ще си имаме къща", каза 68-годишна бивша учителка Сузана Баласанян.

В думите им пред Франс прес се усещат наслоявани с десетилетия омраза и страх.

"Няма да останем с тях, защото знаем какво ще стане. Ще ни заколят, ще хвърлят децата ни през прозореца. Знаете ли на какво са способни?!", добави още Сузана Баласанян.

"Те нямат милост. Всички се страхуват. Дори 2-годишният ми внук казва - Бабо, много ме е страх", разказа още Вера Претросян.

Назряващата хуманитарна криза в Армения може да се окаже и политически проблем за премиера Никол Пашинян, който обвини Русия, че е обърнала гръб на Ереван в спора за Нагорни Карабах, а опозицията в страната засилва атаките срещу премиера, подкрепяна от Москва и от привърженици на сепаратистите в Нагорни Карабах. Междувременно азербайджанските гранични служби потвърдиха, че е задържан Рубен Варданян, бивш високопоставен служител на арменските сепаратистки власти в Нагорни Карабах, при опита му да напусне региона, който е международно признат като азербайджанска територия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква
Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква
Северна Корея ще експулсира американския войник, влязъл в страната
Северна Корея ще експулсира американския войник, влязъл в страната