НОВИНИ

20 жертви и близо 300 ранени при експлозия в Нагорни Карабах

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:55, 26.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 20 души са загинали, а близо 300 са ранени при експлозия в Нагорни Карабах. Инцидентът е станал в депо за гориво, където стотици хора са се редили, в опит да заредят автомобилите си и да напуснат анклава.

Етническите арменци в Карабах продължават да се страхуват от прочистване и вече няколко хиляди души са напуснали района и са заминали за Армения. Днес в Брюксел се очакват преговори между представители на Баку и Ереван.

Нагорни Карабах: До етническите арменци стигна хуманитарна помощ

Понеделник вечер, в предградията на Степанакерт - стотици хора се редят на опашка за бензин в депо за гориво. Това е само малка част от етническите арменци, които се опитват да напуснат Нагорни Карабах.

Последва експлозия. На място загиват 13 души, стотици други са с тежки изгаряния - част от тях са в критично състояние. Причините за взрива все още не са известни.

Близо 300 души спешно се нуждаят от медицинска помощ, но капацитетът на местните болници бързо е запълнен.

По-леко ранените получават помощ на място, други са настанени в лагери на руската миротворческа мисия. Тежкият инцидент става в момент, в който след края на светкавичната си 24-часова военна операция, Азербайджан разполага свои военнослужещи в анклава.

Над 5000 души вече са напуснали сепаратисткия район. 120 хиляди са етническите арменци, живеещи в Нагорни Карабах.

Заради страх от етническо прочистване хората масово търсят убежище в Армения. В Лачинския коридор - проходът през който е най-краткият маршрут между Нагорни Карабах и Армения, се стигна до километрични опашки от автомобили.

"Пренощувахме в колата си. Едва на сутринта ни позволиха да продължим нататък".

"Много малко хора все още не са напуснали селото ни, но скоро ще го направят. Всички си тръгват".

В Армения хората са в очакване на новини за своите близки.

"Сред жертвите има и деца, много са и ранените. Много жени са в неизвестност - сред тях и братовчедка ми и детето ѝ", заяви Харутин Харутинян, роднина на арменци от Нагорни Карабах.

"Снаха ми има много познати в Карабах. Опитва се да се свърже с тях, но вече няколко дни не успява", допълни София Аршакян, роднина на арменци от Нагорни Карабах.

Представители на Армения и Азербайджан се срещат днес в Брюксел за разговори под егидата на ООН. Консултациите, които се очаква да бъдат на ниво съветници по сигурността, ще бъдат първите между Ереван и Баку от началото на ескалацията в Карабах и ще подготвят преговори между лидерите на двете страни на 5 октомври в испанския град Гранада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 6 жертви, сред които и дете, след проливни дъждове в Гватемала
Най-малко 6 жертви, сред които и дете, след проливни дъждове в Гватемала
Поредна нощ на удари срещу Севастопол, обстрел на жилищни сгради в Херсон
Поредна нощ на удари срещу Севастопол, обстрел на жилищни сгради в Херсон