НОВИНИ

Болен от рак на гърдата мъж не може да получи безплатно лечение от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 25.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пациент с онкологично заболяване от Пловдив не получава безплатно хормонално лечение за рак на гърдата, въпреки че то беше включено в списъка с медикаменти, които са предназначени за прием както от жени, така и от мъже.

Първоначално Здравната каса отказа да отпусне на Айвън Андреев лекарството, защото според нормативните документи, терапията се полагаше само на жени. Въпреки че това беше променено, пациентът все още не може да получи лечение от държавата. Това стана ясно днес на поредното заседание по делото, което той води срещу Здравната каса в Пловдив.

Мъже, страдащи от рак на гърдата, ще получават безплатна хормонална терапия

Айвън Андреев утре трябва да получи нови две дози от лекарството, предписано му като поддържаща терапия. То обаче отново няма да е поето от Здравната каса, защото казусът все още се решава в съда.

"Все пак при раковите заболявания времето за реакция е много важно. Те продължават и едно и също да повтарят месеци наред при положение, че има вече нови разпоредби, че с това лекарство се лекуват и мъже", каза мъжът.

Именно заради нормативните промени, които бяха направени след неговия случай, Айван очакваше, че Касата ще изтегли отказа си за лечение. Това обаче не се случи.

"Здравната каса в Пловдив отказа да отмени своя акт и продължи делото, не може едно лекарство днес да се използва за мъже, а вчера да не е имало таква възможност. Просто държавата чрез своя орган Здравната каса е направила един административен произвол, едно дискриминационно действие, за което ще си понесат отговорностите, включително в комисията по дискриминация", коментира Кристиян Гьошев – адвокат на Айвън Андреев.

От Здравната каса в Пловдив обясниха за БНТ, че промяната в наредбата ще се прилага занапред и касае нови случаи. Първоначалният отказ Айван да получи безплатното лечение е бил съобразен със закона към момента на издаването на документа. И няма данни да е постъпило ново заявление от пациента.

"Преди десет дни ми беше направен скенер и се доказа на практика, че това лекарство ми действа. Има смисъл от тази борба", каза мъжът.

Айван има осигурени дози от лекарството до края на годината, благодарение на пациентски организации.

Репортер: Нели Ангелова


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на "Хаджи Димитър" първи на турнира по джудо "Никола Петрушев"
Отборът на "Хаджи Димитър" първи на турнира по джудо "Никола Петрушев"
"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в Кюстендилско
"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в Кюстендилско