НОВИНИ

Руски удари в Одеса и Херсон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:11, 25.09.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Четирима загинали при поредни въздушни удари на Русия срещу Украйна. Нападенията са причинили "значителни щети" на инфраструктурата на черноморското пристанище Одеса и на зърнени складове, съобщават украински представители. Киев нарече нападенията "жалък опит" за реванш за украинския удар срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол от петък. На фона на продължаващата украинска контраофанзива президентът Зеленски съобщи, че страната му вече е получила първите американски танкове Ейбрамс.

Първите американски танкове "Ейбрамс" вече са пристигнали в Украйна

Украинските военни съобщиха, че през нощта са били свалени 19 ирански дрона и 11 крилати ракети, повечето насочени срещу Одеса. Сред поразените обекти е склад с близо хиляда тона зърно. Под отломките са открити две тела. Други две жертви има при отделен въздушен удар в град Берислав в южната Херсонска област. Прекъснато е електрозахранването на повече от хиляда потребители в Одеска област, посочва украинският губернатор.

"През нощта врагът осъществи масирано комбинирано нападение с дронове и ракети Калибър и Оникс. Поразена е инфраструктурата до пристанището. Разрушени са пристанищна сграда и хотел, който не работи от много години. Според врага, поразените обекти са центрове за вземане на решения", каза Наталия Хуменюк - говорител на Южното военно командване на Украйна.

Руските удари са част от въздушната кампания срещу украинския износ на зърно след оттеглянето на Москва от споразумението за сигурни коридори през Черно море. Първите американски танкове Ейбрамс са вече в Украйна и се подготвят за действие, заяви президентът Зеленски. Той благодари на съюзниците и съобщи още една новина.

"Имаме историческо решение на Съединените щати за съвместно производство с Украйна на оръжие и отбранителни системи, включително ПВО. Доскоро това беше чиста фантазия, но ние ще я превърнем в реалност", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

В рамките на украинската контраофанзива Киев засили нападенията срещу цели в самата Русия и окупирания Крим. Без да споменава за жертви, Москва съобщи днес за свалени дронове над Северозападните райони на Черно море и над руските области Курск и Белгород.

Украйна твърди, че е убит командирът на Черноморския флот на Русия

Москва не коментира съобщения на украинските специални части, че при удара от петък в Севастопол е убит командващият руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов. Всяка от страните във войната понякога преувеличава загубите на противника и премълчава своите, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върнаха делото за прегазеното от полицай дете в Братаница
Върнаха делото за прегазеното от полицай дете в Братаница
Сблъсъкът за Суперкупата на България по баскетбол ще бъде на 1 октомври
Сблъсъкът за Суперкупата на България по баскетбол ще бъде на 1 октомври