НОВИНИ

Казусът с "Руската църква" се политизира от Москва, не от София - анализ на проф. Калин Янакиев

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 25.09.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Въпросът с експулсирането на духовниците от Русия и Беларус и последващото затваряне на Руската църква е силно политизиран, но не от София, а от Москва. Това каза за предаването "Още от деня" проф. Калин Янакиев.

"В предишните дни ние станахме свидетели на нещо нечувано. Руският посланик Елеонора Митрофанова, която в същият ден, в който реагира на изгонването на руските граждани-шпиони, ни заяви, че РПЦ е отделена от държавата и в следващия момент, същият ден, тя като представител на руската държава нареди храма да бъде заключен по нейна воля. Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет на Република България, вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ", обясни проф. Янакиев.

Ще бъде ли отворена Руската църква четири дни след заключването й?

Той подчерта, че служещите в храмът "Свети Николай Мирликийски чудотворец" се определят единствено от българския патриарх.

"Дори сградата да е собственост на руското посолство, църквата като общност не може да не бъде под юрисдикцията на БПЦ, защото според каноните на православието на една канонична територия може да има само един епископ и един негов наместник. Епископ на тази канонична територия е българският патриарх и той може да назначава свещеници. Те може да са от различни националности. По добра воля и по традиция обикновено там се назначава за предстоятел свещенослужител от руски произход", каза професорът.

Калин Янакиев коментира и призива да бъде публикуван доклада на ДАНС.

"По-добре да не го правят. Защото Васиан Змеев и неговата компания не са вършили сами подривна дейност в България и Северна Македония и може да излязат и други имена, замесени в шпионаж".

По думите му през 2011 г. рязко се е сменил профилът на свещениците, служещи в храма.

"До 2011 г аз самият се черкувах в този храм. Благодарение на предходника на изгонения Васиан Змеев - свещеник Филип Василцев, от църквата бяха прогонени и българските свещеници и над 40 енориаши с невероятни неща".

Проф. Янакиев даде пример, че при приемане на Свето Причастие един от енориашите е чул от свещеник Филип Василцев богохулните думи: "Причастява се Божият раб Предател". "Този същият свещеник беше издал тайна на изповедта", съобщи Янакиев.

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще служат в Руската църква

Професорът съобщи, че през 2015 г. Васиан Змеев е свален от длъжността проректор на Московската духовна академия и Семинария след избухнал сексуален и педофилски скандал, след което Васиан Змеев е тихомълком изпратен като наместник на руския патриарх в Беларус.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 са кандидатите за кмет на община Разград
11 са кандидатите за кмет на община Разград
Пиърс Морган: Не разбирам защо Арън Рамсдейл е подложен на такова унижение
Пиърс Морган: Не разбирам защо Арън Рамсдейл е подложен на такова унижение