НОВИНИ

Ден на траур в Косово в памет на полицая, загинал при престрелка с етнически сърби

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:04, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението в Северно Косово ескалира. В страната обявиха ден на национален траур в памет на полицая, който загина вчера до населеното с етнически сърби село Банска в северната част на страната. Четири са жертвите при престрелка между косовски полицаи и въоръжени етнически сърби.

Последва мащабна полицейска операция в близост до сръбската граница. Прищина и Белград се обвиняват взаимно за ескалацията. Косовските власти съобщиха, че шестима от заподозрените нападатели са преминали на сръбска територия и поискаха да бъдат предадени на органите в Прищина.

Напрежение в Косово, убит полицай и престрелка край манастир

Искрата на напрежението между косовари и етнически сърби отново се нажежи до червено снощи. Косовски полицейски патрул попадна в засада недалеч от село Банска. Убит е един полицай, друг е ранен, а въоръжени етнически сърби се барикадираха в билзкия манастир. Часове наред в района оттекваха изстрели.

Най-малко трима от нападателите са убити, а косовската полиция влезе с бронирани превозни средства в село Банска. Къщите бяха претърсени, но въоръжени мъже продължават да се укриват там. Късно снощи беше превзет и манастира.

"Има поне 30 тежко въоръжени мъже, професионалисти, военни или полицаи, които се намирата в близост до нашите органи на реда. Призовавам ги да се предадат", каза премиерът на Косово Албин Курти.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че убитите са местни етнически сърби, съобщи и за възможна четвърта жертва, но тази информация не е потвърдена.

Отново напрежение между Белград и Прищина - четирима загинаха при сблъсъци в Северно Косово

"Невероятно е - само за час и 20 минути тези десетки местни сърби бяха напълно обкръжени от косовската полиция. И се питаме защо КФОР не направи това. Щеше да има много по-малко жертви. Дали са карт бланш на Курти да се погрижи, както те твърдят, за терористите и да убие възможно най-много хора", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Полиция блокира пътищата около манастира Банска в Северно Косово. В селото са открити множество оръжия и екипировка. В близкото село Звеичан е намерен още един автомобил, пълен с оръжия. Блокирани са граничните пунктове Ярине и Бърняк.

"Получихме обаждане от Банска, мъж има нужда от спешна медицинска помощ, но полицията не ни пуска. Може да умре всеки момент, но няма как да стигнем до него", разказа местен.

Хаотичната конфронтация предизвика серия от дипломатически совалки и реакции. В Прищина германският пратеник за Западните Балкани Мануел САрацин се срещна с косовския премиер Албин Курти, а Александър Вучич разговаря с руския посланик в Белград.

Европейският съюз и Съединените щати осъдиха атаката срещу косовската полиция, а от Кремъл определиха ситуацията като опасна. Сблъсъците избухнаха малко повече от седмица след неуспешни преговори в Брюксел за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самбистите ни с нови шест медала от Световната купа в Нови Сад
Самбистите ни с нови шест медала от Световната купа в Нови Сад
Тестове и проверки: МВР и ЦИК обясниха как ще се гарантира честността на вота
Тестове и проверки: МВР и ЦИК обясниха как ще се гарантира честността на вота