НОВИНИ

Коментари за кандидатурата на Хекимян: Най-доброто решение, екзотично предложение, къртица

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:30, 25.09.2023
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Журналистът Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София. Това стана ясно след седмица мълчание от страна на ГЕРБ-СДС, а номинацията на Хекимян стана ясна при идването му пред Столичната община тази сутрин, а не на специален брифинг, както обеща Бойко Борисов. Антон Хекимян каза, че е получил предложението да се кандидатира лично от лидера на ГЕРБ.

Хекимян: Готов съм да предложа най-добрите решения за управлението на София

Ден преди да изтече крайния срок ГЕРБ-СДС показа кандидата си за кмет на столицата. Журналистите разбраха, че това е колегата Антон Хекимян след като отиде да се регистрира като водач на листата на коалицията в ОИК. Хекимян е на 39 години, има над 20 годишна кариера в бТВ - от стажант до шеф на новините и актуалните предавания, какъвто беше допреди два дни.

"Намираме се в нестандартна ситуация, както каза г-н Борисов. Решението няма как да бъде взето лесно. Взел съм го напълно съзнателно, лично аз и след време, което поисках да ми бъде отредено. Да помисля, да преценя ситуацията. Всичко се случи миналата седмица. Имах лична среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидатът за кмет на ГЕРБ", обясни Хекимян.

Журналистът определи шансовете си срещу кандидата на ПП-ДБ като огромни. Получил уверение от Борисов, че ще може сам да взима решения.

"Огромни са шансовете. Това, което аз ще направя като кампания, е да бъда себе се и близо до хората, както винаги съм бил", посочи той.

Два часа по-късно на извънредно заседание на парламента Бойко Борисов отново не коментира лично кандидатурата.

"Може да излезе утре или други ден, какъв е проблемът?", попита Томислав Дончев - зам.-председател на ГЕРБ.

От ръководството на партията увериха, че са използвали цялото време по закон за най-добрия избор на кандидата за кмет и отрекоха като журналист и директор на новини в частна медия да е обслужвал интереси на партията.

Кои са кандидатите за кметския стол на София?

"Щом можеш да събереш сила и самочувствие да излъчиш кандидат, който до вчера те е критикувал, това означава, че сме взели най-доброто решение. Няма основание, ако беше неизвестен журналист, непознат, на който никога не съм гостувал в ефир да коментирате, че е бил пристрастен, каква е журналистическата му позиция е известно на всички. Всички сте го гледали по телевизията", каза Дончев.

Парламентарно представените партии коментираха номинацията на ГЕРБ.

"Антон Хекимян определено е едно екзотично предложение. Още от самото начало ние сме уверени в успеха на нашия кандидат за кмет и в неговите качества", коментира Васил Стефанов от ПП-ДБ.

"Възраждане ще отиде директно на балотаж и да, има зависимост между медии и политика и се радвам ,че ми задавате този въпрос, за да мога за пореден път да го кажа - наистина в България почти не е останала независима журналистика", каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

БСП настоява за отговори.

"Бил ли е Антон Хекимян лична къртица на Бойко Борисов? Вторият въпрос също се просмуква в обществото е спазарил ли е София, продал ли е София с тази кандидатура друг да спечели срещу ангажимента да не рови Фандъкова, Орлин Алексиев и цялата корупционна схема в общината години наред", попита Корнелия Нинова.

От Има такъв народ са скептични.

"Доколко БТВ би била обективна в една кампания при положение, че бившият им шеф на новините е един от кандидатите", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

В позиция от bTV заявиха,че оценяват въздействието от създалата се ситуация много сериозно и техен първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържат към редакционните си насоки и да отразяват новините безпристрастно и обективно.

Би Ти Ви се разделя с Антон Хекимян

От ДПС не коментираха кандидатурата на ГЕРБ-СДС. Казаха, че традиционно няма да издигат кандидат за кмет на София, няма и да подкрепят на балотажа нито една от номинациите на останалите партии.

По темата работиха: Деси Маркова, Тереза Кънчева, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа на пътя Монтана - Студено буче (СНИМКИ/ВИДЕО)
Тежка катастрофа на пътя Монтана - Студено буче (СНИМКИ/ВИДЕО)
Украйна твърди, че е убит командирът на Черноморския флот на Русия
Украйна твърди, че е убит командирът на Черноморския флот на Русия