НОВИНИ

Електронната рецепта е единственото решение за скритото потребление на лекарства, заявиха фармацевтите

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:53, 25.09.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Според Българския фармацевтичен съюз единственото решение за скритото потребление и липсващите лекарства е електронната рецепта.

Проблемът е, че не само пациентите нямат равен достъп до лекарства, а това се наблюдава вече и при аптеките. По думите на фармацевтите те не са разпределени равномерно и голяма част от проблема с недостига е в производствената и логистичната част. Те са на мнение, че всички аптеки трябва да имат равен достъп до необходимите количества от лекарствените продукти.

Сигнали за липсващи лекарства вече могат да се подават на електронна поща

"Незаконният паралелен износ беше видим преди въвеждането на Специализирана електронна система за проследяване и анализ с едни емисари, които събираха от аптеките лекарства по едни списъци. Тази практика беше прекратена", това сподели главният секретар на управителния съвет на Български фармацевтичен съюз Светослав Крумов.

"Тази практика не сме я засичали в последните четири години. Така че просто не може да кажем какъв е обемът. Според нас, това са единични случаи, тъй като много трудно самите аптеки могат да се снабдят с такива лекарства и да съберат количества, за да могат те да бъдат изнесени", добави Крумов.

Част от решенията са възможност за въвеждане на генерична замяна на лекарствените продукти, контрол по предписването и отпускането, и при оценка на работата на Специализирана електронна система за проследяване и анализ.

"Огромна част от проблемите във веригата на лекарство снабдяването не мога да кажа, че са създадени, но бих казал, че са задълбочени от връзката между производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора", заяви Димитър Маринов, представител на управителния съвет на Български фармацевтичен съюз.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силни бури причиниха наводнения в Румъния
Силни бури причиниха наводнения в Румъния
Петима са кандидатите за кмет на Хасково
Петима са кандидатите за кмет на Хасково