Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мартин Владимиров: Цените на горивата трябва да са с 32 стотинки по-евтини

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 25.09.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Ръстът в цените на горивата през последните месеци с около 20 - 30 стотинки на литър продължава да бъде дебат на много дискусии.

"Направих една сметка, че цените на горивата в момента трябва да са с около 32 стотинки по-евтини, отколкото са", заяви енергийният експерт от "Център за изследване на демокрацията" Мартин Владимиров в ефира на "Денят започва".

Според него икономическата обосновка, че България има право да купува изцяло руски петрол заради дерогацията от европейските санкции. Именно заради тази дерогация се купува петрол, който е с 20% по-евтин, отколкото петрола, който закупуват всички останали страни членки на Европейския съюз.

"Въпреки всичко плащаме цени, които са средните за Европейския съюз преди данъци. Разликата е само 6% и е почти същата, каквато дават други страни, отказали се от руския петрол, а преди са били много зависими от него като Полша, Чехия и Словения", допълни Владимиров, като обясни, че в момента трябва да плащаме около 2,65 лв. и печалбата от тази разлика отива в "Лукойл".

Цените на храните и горивата у нас продължават да растат

"Оцених печалбата за тази година на 1,8 млрд. лева от януари до сега и това е изцяло благодарение на дерогацията, а за сметка на това нито лев корпоративен данък допълнително не е влязъл в бюджета", каза енергийният експерт.

Опасенията на повечето хора, че горивата може драстично още да се покачат е само спекулация, защото страни, които са спрели вноса на руски петрол, поддържат същите цени на горивата като тук, смята Владимиров.

"България може да замени без технически и икономически последствия руския петрол в рамките на месец. В началото на септември от "Център за изследване на демокрацията" публикувахме специален икономически анализ, показващ откъде можем да внасяме суров петрол, на каква цена и какво би могло да е оскъпяването".

Има 15 различни източници, като най-разумно би било от Казахстан или Азербайджан, обясни той.

"Вдигането на дерогацията има за цел да се даде повече време на "Лукойл" да прави огромната печалба, която регистрирахме, 200 млн. долара на месец".

Цената на горивата трябва да се определя от цената на производството, а не от разликата в акцизи, заключи Владимиров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета "100 години Богословски факултет"
БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета "100 години Богословски факултет"
Баскетболистите на Берое с първи успех в предсезонната си подготовка
Баскетболистите на Берое с първи успех в предсезонната си подготовка