НОВИНИ

Андрей Велчев: Много млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 25.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

На родния пазар - само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, показа изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Засечено е и още по-смущаващо нарушение - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

На българския пазар: Биволско сирене без нито грам биволско мляко

В "Денят започва" председателят на сдружението Андрей Велчев коментира, че през годините не е създаден орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, тъй като Агенцията по безопасност на храните следи те да не са опасни за здравето на хората.

Това е второто подобно изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Този път то показва количествени, а не само качествени резултати - в много от обявените за овчи и биволски продукти се ползва над 50% от по-евтиното краве мляко.

"За мен е обезпокоителен фактът, че качеството на българските продукти е елемент от националната сигурност и е хубаво парламентарната комисия по правни въпроси най-накрая да вземе да ни отговори, тъй като три месеца откакто започна да функционира Народното събрание, няма оправдание, че няма кой да обърне внимание на законодателната инициатива", каза Андрей Велчев.

Само едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа единствено овче мляко

Едно от предложенията е да бъдат оповестявани публично производителите, които не спазват качеството и стандартите. Велчев коментира, че БАБХ и КЗП отговарят с "копи-пейст" информация, защото проверяват единствено техническа документация, в която производителят сам трябва да каже, че е извършил нарушение:

"Отговарят, че конкретното предприятие е проверено, че има добра техническа база, че не са получавали до момента други сигнали. Над 80 идентични сигнала, които ние сме получили, завършват с това, че конкретно предприятие е поставено под зачестен контрол - проверяват го веднъж седмично".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски с трета победа за сезона в лятната Гран при верига по ски скок
Владимир Зографски с трета победа за сезона в лятната Гран при верига по ски скок
"Питай експерта": Ще се улеснят ли решенията в етажната собственост след законовите промени?
"Питай експерта": Ще се улеснят ли решенията в етажната собственост след законовите промени?