НОВИНИ

Отново напрежение между Белград и Прищина - четирима загинаха при сблъсъци в Северно Косово

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:37, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Белград и Прищина взаимно се обвиняват за ескалирането на напрежението в Северно Косово, при което загинаха четирима души. Край село с етнически сърби вчера беше убит косовски полицай. Последва многочасово обсада и престрелка край православен храм.

След месеци на постоянно влошаващи се отношения между Белград и Прищина, напрежението ескалира. Край Банска - село с етнически сърби в Северно Косово. В нощта срещу неделя при нападение срещу полицейски патрул е бил убит косовски полицай. Въоръжените мъже избягали и се укрили в манастир. Според законите на Косово, полицията не може да влиза в православни храмове без разрешението на Сръбската църква.

"Има най-малко 30 въоръжени хора, професионалисти, военни или полицаи, които са обкръжени от нашите полицейски сили", каза Албин Курти, премиер на Косово.

Обсадата на манастира продължила часове. При престрелката косовските полицаи убили трима души. Премиерът на Косово нарече атаката срещу полицейския патрул терористично нападение и обвини Сърбия, че подкрепя въоръжените нападатели.

Властите в Белград отхвърлиха обвиненията. Сръбският президент осъди убийството на полицая, но заяви, че властите в Прищина носят отговорност за смъртта на убитите в манастира.

"Напълно обкръжени, те бяха брутално нападнати. По наша информация са убити трима сърби от Косово и Метохия. Били са убити от снайперист. Стреляли са от голямо разстояние без да е необходимо да бъдат убити", заяви Александър Вучич - президент на Сърбия.

И днес граничните пунктове между Сърбия и Косово остават затворени. А сдобряването между Белград и Прищина изглежда все по-невъзможно. Сръбският президент заяви, че страната му никога няма да признае независимостта на Косово, "независимо на какъв натиск бъде подложена". Случилото край Банска е от най-големите ескалации на напрежение в Северно Косово от години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарджик приема баскетболен турнир в памет на Спас Натов
Пазарджик приема баскетболен турнир в памет на Спас Натов
Пламен Константинов: Няма да е голяма изненада за мен, ако играем по-добре на олимпийската квалификация, отколкото на европейското
Пламен Константинов: Няма да е голяма изненада за мен, ако играем по-добре на олимпийската квалификация, отколкото на европейското