НОВИНИ

Ще бъде ли отворена Руската църква четири дни след заключването й?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:49, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 08:50 мин.
У нас
Слушай новината

Посланикът ни в Москва Атанас Кръстин е извикан в руското външно министерство и му е връчена протестна нота заради експулсирането на трима духовници по обвинение в шпионаж. По-рано днес Патриарх Неофит назначи български свещеници, които да служат в Руската църква, а премиерът изрази готовност държавата да съдейства богослуженията в храма да бъдат възстановени. Изяснява се и чия собственост е храма - руска или българска.

Руското външно министерство определи действията на българските власти като "антируска провокация, която ще има неприятни последици". Към момента от българското външно министерство не коментираха темата.

И към този момент Руската църква остава затворена, въпреки че днес като лъч надежда дойде новината за това, че патриарх Неофит е благословил лично български свещеници, които да подновят службите.

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще служат в Руската църква

Кога обаче портите на храм "Свети Николай Мирликийски" ще отворят, все още не е ясно. Разговаряхме с един от четиримата български свещеници, които ще служат в в храма, който заяви, че се прави всичко възможно това да стане в най-кратки срокове. А зелена светлина за това трябва да даде и Руската православна църква.

Синодът търси съдействие от руското посолство за отварянето на храма. Премиерът акад. Николай Денков , коментира, че българската държава е готова да съдейства за възстановяването на богослуженията в храма, но само ако Синодът сметне за необходимо. Заформиха се и още неизвестни около собствеността на църквата, като руската мисия твърди, че има нотариален акт за нея. Българските институции са изискали официална проверка. Иначе към момента тук пред църквата е спокойно, по-рано през деня имаше акция за поднасяне на цветя пред нея.

Патриарх Неофит е информирал лично и главата на Руската православна църква Кирил за назначаването на свещениците от София, но се чака разрешение от там.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни. Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект, се казва в съобщението на Софийската Света Митрополия.

От Патриаршията допълват и че отварянето на храма трябва да се разграничава от всякакви въпроси, свързани със собствеността на Руската църква.

С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа, допълват от Светия Синод.

Денков: Държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в Руската църква

Двама от свещениците, лично благословени от патриарха, и сега имат право да служат в руското подворие. По преценка на Руската православна църква обаче те са пратени да служат във втория руски храм в София - манастир "Свети Пантелеймон" в Княжево. Това са Димитър Тухчев и Серафим Желев. Точно това породи и въпроса защо дни наред храмът е затворен.

"След като има и други свещеници, които служат в Руската църква, един българин и един украинец, които са си служители там, защо трябва да се затвори храмът или защо трябва да се затвори криптата и да се създава това напрежение? Това крие риск да се превърне в една политическа тема, защото виждаме, че много политически лица, партийни лидери и ние можем вече да разсъждаваме дали затварянето на храма не е всъщност ответната реакция и не е продължение на тези действия, заради които тези служители са били експулсирани", коментира доц. Костадин Нушев, богослов.

Светият Синод няма да коментира собствеността на храма до заседанието си на 3 октромври. От Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет отговориха на запитване на "По света и у нас", че изчакват официално становище чия собственост е църквата със статут на руско подворие от главния архитект на София. От Дирекцията обясниха, че държавата не е давала пари за храма.

След направена проверка беше установено, че за периода до 2018 година дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет не е отпускала под никаква форма средства за храм „Св. Николай“. С приетите през 2018 г. промени в Закона за вероизповеданията, дирекция „Вероизповедания“ вече не разпределя средства за ремонт и строителство на молитвени домове, се казва в позиция на дирекция "Вероизповедания".

Главният архитект на София очаква отговор от Агенцията по вписванията. Отговор за това на кого е храмът поиска и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който вчера обяви, че ще се осигури субсидия за храма и се обърна към патриарха с молба храмът да бъде отворен.

"Този казус да се изчисти в рамките на деня и тогава ще коментираме - кой е собственик, не се знае - българската държава, руската държава. Църквата трябва да отвори неминуемо, който е затворил, да зададем въпросите. Казва се, че е свещеникът, който вече не в България, го е заключил. При който са ключовете, трябва веднага да я отвори. Църквата не може да е затворена. Вие разбирате ли за какво става дума - има правителство, а една църква стои с катинари, стои затеворена", коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Лидерът на БСП поиска изслушване на председателя на ДАНС за доклада на база на който са екстрадирани тримата свещеници, който тя определи като, цитирам, "мистериозен".

"Всички се упражняват в добро познаване на църковните дела, но и всички се позовават на този доклад, никой не го е виждал и не знае какво пише в него. Има информация, че е изготвен на натиск отвън", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова настоя председателят на Народното събрание да изиска докладът на ДАНС да бъде предоствен в секретно деловодство, за да може депутатите да се запознаят с него. Росен Желязков заяви, че ще го изиска.

БСП иска изслушване на председателя на ДАНС заради казуса с Руската църква

В социалните мрежи лидерът на "Възраждане" , заяви, че Руската църква е собственост на руското посолство и публикува нотариален акт от 23 юли 1997 година.

Автентичността му трябва да бъде потвърдена от проверката в Агенцията по вписванията. И руският посланик Елеонора Митрофанова заяви, че посолството е официален собственик на храма, за което има и съответния документ. Тя обяви,че руското посолство в София ще предприеме действия относно храма "Св. Николай Мирликийски", в координация с Руската православна църква.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима българи преодоляха квалификациите на международния тенис турнир в Пазарджик
Трима българи преодоляха квалификациите на международния тенис турнир в Пазарджик
Фармацевти отново сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките
Фармацевти отново сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките