НОВИНИ

Тестове и проверки: МВР и ЦИК обясниха как ще се гарантира честността на вота

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:57, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

За сигурността на машинното гласуване се правят множество проверки и тестове, увери председателят на ЦИК. Камелия Нейкова и вътрешният министър Калин Стоянов бяха изслушани от депутатите как ще се гарантира честността на предстоящия местен вот.

За изборите няма да се доставят нови машини, ще се използват наличните. А със софтуера не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на създателя му. Няколко пъти ЦИК е предлагала да се разработи нов софтуер, за да няма намеса на чужди фирми. Но нито една институция не е отговорила на това, каза Нейкова.

Прокуратурата, ДАНС и МВР създадоха Национално междуведомствено звено за местните избори

Специализирано приложение ще помага на МВР да гарантира сигурността и прозрачността на вота. В него вече са въведени данни за нарушения и престъпления при предишни избори както и рискови райони с открити нередности.

"Върху картата на държавата ще могат да се виждат проблемните зони - градове, села, конкретни секции. Географската система ще разпределя получените в структурите на МВР сигнали. Лесно ще бъдат определяни зоните под въздействие на корпоративния вот, купуването на гласове, неправомерна агитация и др.", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Над 6 милиона избиратели с право на глас на местните избори

От 29 септември до 6 октомври в МВР ще има денонощна линия за сигнали. От вътрешното министесрво ще работят и да придобият изпреварваща информация.

"Осигуряването на полицейско присъствие в уязвимите райони и квартали, както и провеждане на срещи с лица от активния криминален контингент или с представители на политически партии", каза още министърът на вътрешните работи.

За сигурността на машинното гласуване се правят множество проверки и тестове, увери председателят на ЦИК. За основната проверка отговярят министерството на електронното управление и институтите по метрология и по стандартизация.

58 партии и 9 коалиции ще участват на местните избори

"Софтуерът за гласуване след процедурата за доверено изграждане на изходния код в защитена среда, която се осигурява в министерството на електронното управление се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК по определен ред и не се предоставят на външни лица. Достъп до изходния код и до документацията на системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

За изборите няма да се доставят нови машини, ще се използват наличните.

"Всички машини се съхраняват в склад. Склада е частен, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен склад от страна на МС", посочи Нейкова.

"Помещенията с машините се охраняват от МВР. Всички лица, които имат достъп до машините - те минават на един мониторинг, който е през нас. Такива, които са с криминални регистрации и прояви по никакъв начин не биват допускани", увери Калин Стоянов.

В изборния ден няма да има смяна на машини. Ако някоя има проблем, то ще се преминава към хартиен вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в Косово в памет на полицая, загинал при престрелка с етнически сърби
Ден на траур в Косово в памет на полицая, загинал при престрелка с етнически сърби
Промените в Конституцията ще се обсъждат и приемат от Народното събрание на три гласувания
Промените в Конституцията ще се обсъждат и приемат от Народното събрание на три гласувания