НОВИНИ

"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в Кюстендилско

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 25.09.2023
Чете се за: 06:57 мин.
Регионални
Слушай новината

Какви са проблемите в страната месец преди местния вот. Това ще ви показва БНТ поредица от репортажи в По света и у нас в дните до 29 октомври.

Кюстендилско - област, в която живеят 111 736 души. Безработицата там е близо 8 на сто. А средната брутна работна заплата е почти 1300 лв. - една от най-ниските у нас. Прирастът на населението е отрицателен - починалите са три пъти повече от новородените за миналата година.

В Кюстендилска област хиляди работят в ТЕЦ-а и мината край Бобов дол, а те са пред затваряне. Ето защо основна задача на новата местна власт е да се справи с очакваната растяща безработица.


Сериозен икономически и демографски крах в общини като Бобов дол и Дупница, вещае прогнозираното спиране работа на ТЕЦ-а и мината край Бобов дол, според синдикатите. Около 5 000 души от областта, заети в сектор „Енергетика“ може да останат без работа, по данни на профсъюзите, ако в най-кратки срокове на национално ниво не се вземе решение как да се запази заетостта им.

"Област Кюстендил е в регионите, които са с най-висока безработица. И това означава, че ние нямаме насрещни работодатели, които да поемат тази високо квалифицирана работна ръка. Естествено е, че те ще поемат пътя най-малкото към София или Европа. До пълно обезлюдяване би довело едно подобно действие. Те си отиват със семействата, естествено ще рефлектира не само като обезлюдяване на общината, но и то ще започне с образованието, здравеопазването, търговията, услугите", коментира Йорданка Германова, лидер на КТ „Подкрепа“ Дупница.

Затварянето на въглищната централа се очаква силно да се отрази и на приходите на някой от общините в региона.

"Над 50 процента от бюджета на общината в Бобов дол е от база данъците, които се събират от ТЕЦ Бобов дол. С премахването на ТЕЦ Бобов дол, Бобов дол като община чисто и просто се изпарява от картата на държавата", каза Ивайло Димитров от КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ Бобов дол.

Според икономиста професор Ганчо Ганчев за проблема се знае отдавна, а към днешна дата и синдикатите и общините е трябвало вече да имат разработени планове за преодоляването на последиците от това затваряне.

Планът за възстановяване и устойчивост, той за това се нарича и така, тъй като по принцип предвижда средства, които да бъдат инвестирани за компенсиране на тази загуби на работни места. Така че всичко ще зависи от това в каква степен местните власти, профсъюзите ще могат да се договарят с държавата за компенсиращи инвестиции, за преподготовка на работната сила, създаване на алтернативни работни места и така нататък", посочи той.

"За кюстендилския регион тук са предвидени около 120 милиона евро, което мога да кажа че е една прекалено смешна сума като се има предвид че това е горе долу грубо годишния оборот на ТЕЦ Бобов дол… (14:00) Тези пари ако ги усвояват за градинки, чешмички може би, но за истинско производство, за истинска алтернативна заетост няма как да се получат нещата", каза Ивайло Димитров.

"Планът за възстановяване и устойчивост, той за това се нарича и така, тъй като по принцип предвижда средства, които да бъдат инвестирани за компенсиране на тази загуби на работни места. Така че всичко ще зависи от това в каква степен местните власти, профсъюзите ще могат да се договарят с държавата за компенсиращи инвестиции, за преподготовка на работната сила, създаване на алтернативни работни места и така нататък", заяви Ганчо Ганчев.

Според жители на Дупница алтернатива за работа пред енергетици и миньори на този етап на местно ниво няма. Редица проблеми извън сектор „Енергетика“ има да решава и бъдещият кмет на най-голямата община в областта – Кюстендил. Според жители града и селата имат нужда от инфраструктурни подобрения, наложително е и привличане на инвестиции в различни сфери като туризъм, промишленост и повишаване на размера на заплащането за да останат хората да работят и живеят в Кюстендил.

"Всичките ми връстници са висококвалифицирани и успешно реализирани в София и чужбина. Никой от тези хора няма причина да се върне тук освен да си види роднините. Ако му се създаде работа, където той да може да изкарва тези пари, които изкарва там … той ще създаде семейство, ще инвестира неговите деца да бъдат също образовани, и този град ще има бъдеще, а в момента няма такова бъдеще в града", коментира Борислав Станков, общественик.

За решаване пред новата власт в Кюстендил остава и един дългогодишен проблем свързан с нерегламентираните сметища край реките и селата в цялата община. Само за миналата година РИОСВ е наложило на община Кюстендил 9 глоби в общ размер от 90 000 лева заради констатирани незаконни сметища. А те продължават да изникват.

В областта все още няма изградено и регионално депо за битови отпадъци, а старото сметище на Кюстендил край село Радловци официално е затворено. И до днес обаче живеещите в селото казват, че в района се депонират битови отпадъци. В търсене на решение на проблема пък близо до него е изградена нова модерна компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци. Те обаче все още не са пуснати в експлоатация.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болен от рак на гърдата мъж не може да получи безплатно лечение от държавата
Болен от рак на гърдата мъж не може да получи безплатно лечение от държавата
Върнаха делото за прегазеното от полицай дете в Братаница
Върнаха делото за прегазеното от полицай дете в Братаница