НОВИНИ

САЩ поискаха наблюдатели в Нагорни Карабах в очакване на преговори между Баку и Ереван

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:44, 26.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Взрив по време на евакуация. Според медийни съобщения, 125 са загиналите при експлозия на депо за гориво в Нагорни Карабах. Това се случва на фона на бежански поток от сепаратисткия анклав към Армения. Над 19 000 арменци вече са напуснали района. САЩ поискаха наблюдателска мисия в Карабах в очакване на преговори между Баку и Ереван.

Арменците масово напускат Нагорни Карабах. Товарят най-необходимото на коли, автобуси и камиони и се тълпят край бензиностанциите в очакване да заредят.

На този фон нова трагедия беляза бежанския поток - най-малко 20 души загинаха и близо 300 бяха ранени при експлозия на депо за гориво близо до главния град Степанакерт. Десетки са в тежко състояние.

20 жертви и близо 300 ранени при експлозия в Нагорни Карабах

Междувременно в Лачинския коридор, проходът, през който е най-краткият маршрут между Нагорни Карабах и Армения, се образуваха километрични опашки от автомобили. Бежанците напускат домовете си заради опасения от етническо прочистване в сепаратисткия район, въпреки че Баку обещава мерки за безопасността им.

Размик - учител по математика в Нагорни Карабах: "Беше последният час в училище, когато започнаха да стрелят. Евакуирахме децата и не можехме да си отидем вкъщи. На следващия ден пристигнахме в Степанакерт. Едни хора ни докараха дотук с техния камион."

снимки: БТА

Гаян - жителка на Нагори Карабах: "Никога няма да се върна обратно. Ако можем да отидем в Русия, ще отидем в Русия. За нас не остана нищо в Армения."

Американска представителка в Ереван отправи апел към Баку.

"Призоваваме Азербайджан да спазва прекратяването на огъня и да предприеме конкретни стъпки за защита на правата на цивилните в Нагорни Карабах. Президентът Алиев обеща да защити правата на етническите арменци. Азербайджан трябва да изпълни това обещание", заяви Саманта Пауър - Агенция на САЩ за международно развитие.

Съединените щати поискаха и мисия от наблюдатели в Карабах, която да даде сигурност на местните жители. Москва отговори, че това трябва да стане със съгласието на Азербайджан. Баку и Ереван подготвят преговори на най-високо ниво за 5 октомври в испанския град Гранада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Шизофренно е да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити
Румен Радев: Шизофренно е да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити
Над 109 000 пчелни кошера в Гърция са разрушени след наводненията
Над 109 000 пчелни кошера в Гърция са разрушени след наводненията